3 şirkete kısıtlama geldi: 80 milyar dolar bir anda buhar oldu

Çin piyasaları adeta sarsıldı… Çin’de teknoloji ve oyun alanındaki üç şirketin piyasa değerinde oyun sektörüne yönelik kısıtlamaların gelmesi nedeniyle 80 milyar dolarlık büyük bir kayıp yaşandı.

3 şirkete kısıtlama geldi: 80 milyar dolar bir anda buhar oldu
Yayınlama: 22.12.2023
A+
A-

Çin’de bugün açıklanan ve oyun sektörüne yönelik kısıtlamalar getiren düzenleme taslağı, ülkenin önde gelen oyun ve teknoloji şirketlerinin hisselerine büyük darbe vurdu. Hisselerde ciddi değer kayıpları yaşandı.

80 MİLYAR DOLARLIK KAYIP VAR

Çin’in oyun sektörünün zirvesinde bulunan Tencent’in hisseleri bugün yüzde 16 değer kaybederek, 2008 sonrasının en büyük günlük kaybına ulaştı. Aynı şekilde, NetEase şirketinin hisselerinde de günlük yüzde 28’lik rekor bir düşüş yaşandı. Oyuncular arasında popüler bir sosyal medya hizmeti olan Bilibili’nin hisseleri de yüzde 14 azaldı. Bu durum, Tencent, NetEase ve Bilibili hisselerinde bir günde toplam 80 milyar dolarlık bir kayba işaret etti. Tencent’in büyük hissedarları Prosus NV ve Naspers Ltd.’nin hisseleri Avrupa’da değer kaybetti.

PANİK HAVASI BİR ANDA YÜKSELDİ

Düzenleme taslağında, oyuncuları daha fazla para ve zaman harcamaya teşvik eden uygulamaların kısıtlanması ve ulusal güvenliği tehdit eden içeriklerin yasaklanmasıyla ilgili maddeler bulunuyor. Taslağa yönelik geri bildirimler bir ay içinde toplanacak ve düzenlemelere son şekli verilecek. Bu süreçte düzenlemelerde değişiklikler olabileceği belirtiliyor. Ancak düzenlemenin yürürlüğe ne zaman gireceği henüz açıklanmadı. Bloomberg, Noel öncesinde açıklanan bu düzenlemenin, oyun sektörünün ve yatırımcıların hazırlıksız yakalandığına dikkat çekti. 2021’de teknoloji şirketlerine yönelik alınan kapsamlı önlemlerin ardından, yatırımcılarda panik oluştu. Bu kısıtlamaların devam edeceği endişesi de panik havasını artırdı.

OYUN BAĞIMLILIĞI ARTIYOR

Çin’de Şi Jinping yönetimi, uzun süredir oyun bağımlılığıyla mücadele etmeye çalışıyor ve gençler arasında miyopluğun artmasını çevrimiçi eğlence sektörünün bir sorumluluğu olarak görüyor. Çinli kullanıcılar, diğer pazarlara kıyasla daha fazla çevrimiçi zaman geçirme eğiliminde. Bu durum, yüksek işsizlik ve düşük doğum oranları gibi sorunlarla ilişkilendiriliyor.

Teknoloji sektöründeki baskıların arttığı bir dönemde, hükümet yeni oyunlara onay vermemiş ve içeriklerle ilgili çeşitli soruşturmalar yaparak Tencent gibi geliştiricileri belirli oyunları değiştirmeye zorlamıştı.

Veri sağlayıcı CNG’ye göre, Çin’in oyun pazarının 2023’te yüzde 14 büyüyerek 302,9 milyar yuan (42,4 milyar dolar) seviyesine ulaşması ve bir önceki yıldaki yüzde 10’luk düşüşü telafi etmesi bekleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.