Van’da soğuklar kendini iyiden iyiye hissettirdi. Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar aktarlara koşuyor.
Kış çaylarının, hastalanmadan önce bağışıklık sistemini güçlendirmek için içilmesi gerektiğini vurgulayan aktarlar ise bu dönemde en çok ıhlamur ve hatmi çiçeği çayı gibi bitkisel ürünleri tavsiye ediyor.
Hem hasta olmamak, hem de hastalıkları rahat atlatmak için ek takviyelere ihtiyaç duyulan bu aylarda takviye denilince akla gelenlerden biri de kış çaylarıdır. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi soğuk havalarda görülen hastalıklara karşı bağışıklığını güçlendirmek isteyen vatandaşlar, genellikle şifalı bitkileri tercih ediyor. Çeşitli şifalı bitkiler karıştırılarak hazırlanan kış çaylarının tüketilmesini öneren aktarlar, şifalı bitkilerin hasta olunmadan önce tüketilmesi gerektiğini belirtti.
“KIŞ ÇAYLARI, HER EVDE BULUNMALI”
30 yıldır aktarcılık yapan Abdulgani Kaya, “İçerisinde 23 çeşit bitkinin olduğu özel karışımlarımız var. Bu kış çayları soğuk algınlığı, öksürük ve balgama iyi geliyor. Keçiboynuzu pekmezi de kış aylarında vücut direncini artırdığı için iyi geliyor. Vatandaşlar, tarçın, havlıcan, zencefil, karabiber, karanfil karışımını tercih ediyor. Eskiden sobaların üzerinde sürekli olarak kaynardı bu karışımlar. Şimdi sobaların yerini kaloriferler alınca insanlar daha pratik olan demleme usulüne gidiyor. Örneğin hatmi çiçeğini sütle kaynatıp küçük çocuklara bile rahatlıkla verilebiliyor. Hatmi çiçeğinin özellikleri, göğsü rahatlatıyor, balgam varsa balgamı söküyor, öksürüğü kesiyor. Soğuk havalarda rahatsızlanmamak için bu kış çaylarını sürekli içmek lazım. Kış çayları, her evde bulunmalı.” ifadelerini kullandı.
“BİLİNÇLİ KULLANMAK LAZIM”
Kış aylarında tarçın, havlıcan, zencefil, karanfil gibi karışımlarının tercih edildiğini ifade eden Kaya, “Bu karışımları eski insanlarımız sobanın üzerinde kaynatıp herkese ikram ederdi. Kışın havalar soğuk algınlığına neden oluyor. Aktarlar olarak keçiboynuzu özü, pekmezi ve tozunun sütle karışımı kışın soğuk algınlığı için tavsiye ederiz. Bitkileri sürekli kullanmak gerekiyor. Ancak bunda da aşırıya kaçmamak lazım. Örneğin tarçın, havlıcan ve zencefil gibi bitkilerin çok sık kullanımında bazı insanların tansiyonunu yükseltebilir. Bu yüzden buna da dikkat etmek gerekiyor. Bitkilerin birçok özellikleri vardı. Tabii bilinçli kullanmak lazım. Bilmeden kullanıldığında sağlığa zarar verebilir” dedi.
Bazı bitkilerin bir kez kaynatılması gerekirken, bazı bitkilerin de sürekli kaynatılması gerektiğini dile getiren Kaya, her bitkinin hazırlanış şeklinin farklı olduğunu kaydetti.
MEVSİM GEÇİŞLERİNDE HASTALIKLARA KARŞI HANGİ BİTKİSEL İLAÇLAR KULLANILMALI?
Bağışıklığın artırılması ve bu tür mevsimsel hastalıklara karşı önceden alınması gereken önlemleri anlatan aktar Hakan Ertaş da, “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle kuşburnu, tarçın ve ıhlamur tüketilmelidir. Bizler soğuk algınlığı konusunda C vitamini açısından zengin olan kuşburnunu öneriyoruz. Keçiboynuzu ve çam kozalağı pekmezi de bağışıklığı artırmak için çok güçlü ürünlerdir.” dedi.