Borsa caiz mi? Müftü Şık cevapladı

Van İl Müftüsü Mehmet Sırrı Şık, Borsa haram mı? Hisse senedi alıp satmak caiz midir? Alım satım işlemleri caiz olan şirketler hangileri? Katılım bankalarında işlem...

Borsa caiz mi? Müftü Şık cevapladı
Yayınlama: 08.12.2023
A+
A-

Van İl Müftüsü Mehmet Sırrı Şık, Borsa haram mı? Hisse senedi alıp satmak caiz midir? Alım satım işlemleri caiz olan şirketler hangileri? Katılım bankalarında işlem yapmak caiz mi? Sorularına yanıt verdi.
Borsa yani hisse senedine yatırım, uzun vadeli yatırımda paranın değerlenmesi veya korunması amacıyla tercih ediliyor. Pay (hisse) senedi, anonim şirketlerin mali varlıkları üzerinde mülkiyet hakkını temsil eden kıymetli evrak olarak biliniyor.

BORSADAN HİSSE ALMAK HELAL Mİ?

İl Müftüsü Şık yaptığı açıklamada, “Borsayı normal piyasa şartlarına göre değerlendirmek lazım. Eğer, helal meşru daire içerisinde bir alışveriş söz konusu ise bu tür oluşumlara, şirketlere ortak olmakta, onların kar ve zarar hesabı doğrultusunda ortak olmakta bir sakınca yok. Ama baktık ki gayrimeşru bir yolla kar elde ediyorlar ya da ticaretlerini yapıyorlar ve İslam’ın öngörmediği şekilde eğer bir çalışma ve ticaret sistemleri varsa ebetteki Müslüman hassasiyetimizi ortaya koyarak bunlara ortak olmamak lazım. Katılım bankalarına gelince, hemen hemen her bir katılım bankasının bir fetva heyeti zaten oluşmuş. Dolayısıyla herkes ülkesindeki önemli fıkıh âlimlerinin bazılarından oluşan bir ekip oluşturmuş. Onların vermiş olduğu fetvalar doğrultusunda işlem yaptıklarını söylüyorlar. Eğer böyleyse inşallah bir problem olmayacağını düşünüyoruz. Ama bir takım böyle bizim açımızdan bilmediğimiz kapalı olan şeyler de var mı? Elbette ki var ama bunlar araştırıldığı zaman gayet makul cevaplar veriliyor. Dolayısıyla görünür itibariyle bir sakınca olmadığını söyleyebiliriz.” dedi.

“ŞÜPHE VARSA UZAK DURULMALI”

İslam dininin şüpheli şeylerden uzak durmayı emrettiğini belirten Şık, Halka arz veya hisse alınan şirketlerin ticari eylemlerinin iyice araştırılması gerektiğine dikkat çekti.
Şık, “Şüphe varsa doğrusu uzak durmak lazım çünkü peygamber efendimizin tavsiyesi bu yönde. Size şüphe veren şeylerden uzak durun şeklinde hem işareten hem de açıkça uyarıları var. Ama bazen de bu işe gerçekten sıcak bakmayan insanların söylemiş olduğu ama aslında gerçekte de öyle olmayan hususlarda söz konusu. Onun için şüphenin de bir gerçekliğinin olmasında fayda var doğrusu. Çünkü lehte, aleyhte çok farklı delillerle insanlar farklı şeyler söylediği için herkes kendi cephesinden olayı kabullenmiş ise göklere çıkarıyor. Eğer karşı çıkıyorsa tabiri caizse diplere vuruyor. Bu şekilde maalesef yaklaşımlar var. Onun için hakikati araştırmak lazım. Kıstasımız şu olmalı, eğer borsada hissesini alacağımız kurum veya şirket, helal dairesinde bir şeyler alıp satıyorsa alınabilir. Sonuçta ortak oluyorsun, hisse alıyorsun onlardan. Katılım bankalarında da genel olarak ülkenin âlimleri tarafından bir cevaz verilmiş, orada da yine ticaret yapılabilir” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.