Gazze’nin kuzeyine düzenlediği saldırılarla yaklaşık 400 bin sivili göç etmeye zorlayan İsrail, “Siviller için güvenli bölge” olarak gösterdiği Gazze’nin güneyine saldırmaya hazırlanıyor.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Gazze’nin kuzeyinde kontrolü sağladıklarına dair açıklamalarının ardından İsrail ordusunun sıradaki hedefinin, kuzeyden tahliye edilenlerle birlikte 2 milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’nin güneyi olduğu ifade edildi.
EL İLANI ATTILAR
İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre İsrail ordusu Şifa Hastanesi baskınının ardından gözünü güneye dikmiş durumda. Haberde, İsrail ordusuna ait uçakların, Gazze Şeridi’nin güneyindeki kentlerden Han Yunus’a bıraktığı broşürlerde bölgedeki insanları, evlerini boşaltmaları ve barınaklara gitmeleri konusunda uyardığı belirtildi. Operasyonu yöneten İsrail ordusunun Hamas’ın lider kadrosunun güneyde olduğuna inandığı kaydedildi. Uzmanlar, Han Yunus’ın nüfusunun bir milyonun üzerine çıktığını belirtiyor. Gazze’nin kuzeyinden gelen binlerce yerinden edilmiş kişi şu anda buradaki derme çatma kamplarda, hastanelerde ve okullarda yaşıyor.
Daha önce kuzeydekilere Gazze Vadisi’nin güneyine inmelerini söyleyen broşürler atan İsrail, bu defa benzer uygulamayı Han Yunus kentinde yaptı.
ORDU HAZIR BEKLİYOR
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat da İsrail’in kara harekatını Gazze’nin güneyine doğru genişletebileceğini teyit etti. İsrailli sözcü,Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin, kendilerine talimat verilmesi halinde ordunun Gazze Şeridi’nin her noktasında operasyona hazır olduğu yönündeki sözlerini hatırlatarak ordunun hükümetin kararını beklediğini dile getirdi.
MÜTTEFİKLER ENDİŞELİ
Financial Times’a konuşan Batılı bir yetkili, İsrail’in müttefiklerinden bazılarının, kuzeyden daha güvenli olacağı güvencesi verildikten sonra yaklaşık 1 milyon Filistinlinin kaçtığı güney kesimindeki operasyonlarda sivillerin hedef alınmamasıyla ilgili daha dikkatli olunmasını talep ettiğini belirtti. Batılı yetkili, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının orantısızlığının, Tel Aviv’in kendini savunma hakkına verilen desteğe rağmen yaşanan sivil kayıpların endişelere neden olduğunu ifade etti.
BM ‘GÜVENLİ BÖLGEYE KARŞI’
Birleşmiş Milletler’in (BM) 18 yardım kuruluşunun şefleri, İsrail’in Filistinli sivilleri güneye gönderip Gazze’de ‘güvenli bölgeler’ oluşturulmasına yönelik çalışmalarda yer almayacaklarını duyurdu. BM şefleri, ordunun oluşturduğu güvenli bölgenin gerçekten güvenli olmayacağını vurguladı. İsrail’in oluşturmaya çalıştığı bu ‘güvenli bölgelerin’, savaştan kaçan sivilleri dar bir alana yetersiz koşullarda hapsetmenin ciddi sonuçlarını olacağını vurgulayan BM şefleri, böyle bir durumda büyük çapta can kaybı olma riskine karşı uyardı