Yazar ve Seslendirme Sanatçısı Metin Uca, şah damarı tıkanıklığı nedeniyle hayatını kaybetti. Peki şah damarı tıkanıklığı nedir ve her zaman ölümle mi sonuçlanır? Detay haberimizde…
Şah damarı tıkanıklığı, boynun her iki tarafında bulunan ve halk arasında şah damarı olarak bilinen karotis arterlerin ileri derecede daralması ya da tıkanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Şah damarı tıkanıklığı hakkında sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yavuz Balcı, Şah damarı (karotis atar damarı) tıkanıklıklarının felçe ve ölüme sebep olabileceğini söyledi.
Erken tanının önemli olduğuna dikkat çeken Balcı, şunları söyledi:
“Doppler Ultrasonografi ile tanı konulabilir ve gerekirse sanal Anjio ya da konvansiyonel Anjio ile ileri tetkik yapılabilir. Tedavisinde eğer uygunsa stentle açma ve ya cerrahi olarak temizleme işlemi yapılır. Cerrahi temizleme en kesin yöntemdir. Aşağıda anjioda görülen tıkanıklığın cerrahi olarak temizlenmesi gösterilmiştir. Damar tıkanıklığı belli bir seviyeye gelmişse baş dönmesi, göme bozuklukları, senkop (bayılma nöbetleri) gibi bulgular olabilir. Bir an önce doppler ultrasonografi ile damarlar görüntülenmelidir. Şeker hastalığı, kalp damar tıkanıklıkları, bacak damar tıkanıklıkları olanlarda boyun damar tıkanıklığı olma ihtimali daha yüksektir. 40 yaş sonrası en az bir kere kontrol amaçlı boyun damarı doppler ultrasonografi yapılmasında fayda vardır.