Van’ın Tarihi Sobacılar Çarşısı hareketlendi

Van’da yağışların başlaması ve havaların soğuması ile beraber vatandaşlar kış hazırlıklarına başladı. Kırsal mahallelerde oturan ve evinde doğalgaz olmayan vatandaşlar Tarihi Sobacılar Çarşısı’nın yolunu tuttu. Sobacılar...

Van’ın Tarihi Sobacılar Çarşısı hareketlendi
VAN
Yayınlama: 19.10.2023
A+
A-

Van’da yağışların başlaması ve havaların soğuması ile beraber vatandaşlar kış hazırlıklarına başladı. Kırsal mahallelerde oturan ve evinde doğalgaz olmayan vatandaşlar Tarihi Sobacılar Çarşısı’nın yolunu tuttu.

Sobacılar Çarşısı’nda hareketliliğin başladığını belirten esnaflar, bu yıl artan maliyetlerden dolayı satışların istedikleri gibi olmadığını belirtti. Van’da doğalgaz kullanımının artmasıyla beraber il merkezinde sobaya talep düşse de kırsal bölgelerden talep görmeye devam ediyor.

“ARTAN FİYATLAR SIFIR TURBO SOBA SATIŞLARINI DÜŞÜRDÜ”
İmalat, tamir ve satış yapılan yarım asırlık çarşıda esnaflık yapan Turgut Belli, “Sezon açıldı ama bu sene eskiye nazaran işlerimiz durgun. Bunun sebebi doğal gazın yaygınlaşmasıdır. Tabi doğalgazın gitmediği mahalleler ve köylerden müşterilerimiz var. Köylüler tezek kullandığı için sac sobaları satabiliyoruz.
Doğalgaza geçen vatandaşların ikinci el sobalarını alıp tamir ederek değerlendiriyoruz. Müşterilerin işi bilen kişilerden soba alması önemli çünkü hangisi daha iyi, eksiği var mı, nasıl ısıtır müşteri bunları bilemez. Bildiği güvendiği kişiden alırsa en azından daha iyi bir soba almış olur. Piyasada en çok turbo sobalar tercih ediliyor. Ancak gelen zamlardan dolayı sıfır turbo soba satışları çok düştü. İkinci el tercih ediliyor. Kovalı ve sac sobalar daha uygun olduğu için bunların sıfırları daha çok rağbet görüyor” dedi.


“YAKILACAK YAKITA UYGUN SOBA TERCİH EDİLMELİDİR”
Kent merkezinde doğal gazın yaygınlaştığını, ancak kırsal mahallelerde doğal gazın olmadığını hatırlatan Soba imalatçısı Metin Akcan ise “Doğal gazın olmadığı yerlere soba satmaya devam ediyoruz. Tezek, odun ve kömüre göre sobaların tercih edilmesi gerekiyor. Kömür sobasında tezek yakılması sıkıntılı olur. Bu yüzden yakılacak yakıta göre soba alınmalıdır” dedi.

“FİYATLARDA BÜYÜK ARTIŞ YAŞANIYOR”
Soba fiyatlarında geçen yıla göre yüzde yüze varan bir zammın olduğunu dile getiren esnaflar, geçen sene fiyatların kalitesine göre 450 TL ile 10 bin TL arasında değiştiğini belirtti.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.