4. Dünya Göçebe Oyunları’nda atlı okçuluk, geleneksel okçuluk, mas güreşi, aşırtmalı aba güreşi ve yağlı güreş müsabakaları yapılırken, katılımcılar kurulan kültürel etkinlik alanlarında adeta mest oldu.
Bu yıl dördüncü kez düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları’nda 2. gün etkinlikleri düzenlendi.
“Gelenekten Geleceğe Bir’iz!” sloganıyla düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları’nda 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele ediyor. Oyunların ikinci gününde atlı okçuluk, geleneksel okçuluk, mas güreşi, aşırtmalı aba güreşi ve yağlı güreş müsabakaları yapıldı.
ETKİNLİKLER KATILIMCILARI MEST ETTİ
Organizasyon, spor müsabakalarının yanı sıra kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
Oyunlar için hazırlanan alanda, el sanatları atölyeleri, yöresel tanıtım çadırları ile uygulamalı atölyelerde vatandaşlar, kültür ve sanat alanında farklı deneyimler yaşıyor.
Gastronomi bölümünde evrensel tatları deneyimleyen misafirler, yöresel ikramların yanı sıra İznik Köylü Pazarı’ndan da alışveriş yapma imkanı buldu.
İkinci günde de alana gelen misafirler ve çocuklar binicilik, okçuluk, geleneksel çocuk oyunları, çocuk obası sanat atölyeleri, izcilik ve hippoterapi (Atlı terapi) alanlarında eğlenceli anlar yaşadı.
Sahne bölümünde ise evrensel müzikler ve halk dansları gösteri düzenlendi. Arslanbek Sultanbekov ile sevilen sanatçıların konser verdiği alanda misafirler keyifli anlar yaşadı.
TBMM BAŞKANI ŞENTOP ALANI ZİYARET ETTİ
İznik’te kurulan Dünya Göçebe Oyunları alanını ziyaret eden TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yerli ve yabancı misafirlerle tek tek ilgilendi.
Daha sonra alanı gezen Meclis Başkanı Şentop, alanla ilgili Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan ile Dünya Göçebe Oyunları Komite Başkanı Hakan Kazancı ve heyetten bilgi aldı. Şentop, renkli görüntülere sahne olan ve katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği stantları da tek tek ziyaret etti.
BAKAN KASAPOĞLU: TÜRKİYE BİR SPOR ÜLKESİ
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bursa’nın İznik ilçesinde düzenlenen 4’üncü Dünya Göçebe Oyunları’nın yapıldığı alanda incelemelerde bulundu.
Türkiye’nin spor ülkesi olduğunu belirten Bakan Kasapoğlu, “Spordaki iddiasıyla, başarısıyla, spordaki geniş yelpazeye uzanan hedefleriyle bir spor ülkesi. Bu yıl aldığımız madalyaların artık sayısına yetişemiyoruz. Branşlar çeşitlilik arz ediyor. İşte olimpiyatları hep birlikte yaşadık biliyorsunuz. Bununla birlikte mükemmel tesis altyapısı, Türkiye spor turizmi açısından önemli bir destinasyon. Golften geleneksel branşlara, geleneksel branşlardan yüzmeye, yüzmeden jimnastiğe, basketbola her alanda Türkiye’nin iddiası var. Bu iddiayı birbirinden yetenekli gençlerimizle, sporcularımızla hep daha yukarılara taşıyoruz. Elbette pandemi döneminde biliyorsunuz geçtiğimiz yıl 170’ten fazla uluslararası spor organizasyonuna ev sahipliği yapmıştık. 2022’yi de dolu dolu geçiriyoruz. Bir anda Konya, İslam Oyunları, diğer yanda İznik 4’Üncü Dünya Göçebe Oyunları. Çıtamız, bu anlamdaki tecrübemiz büyüyerek, güçlenerek devam ediyor ve inanıyorum ki Türkiye’nin spordaki markası, spor turizmindeki marka ismi farklı destinasyonlar. Biliyorsunuz bir tarafta Akdeniz, bir tarafta Ege, Karadeniz, doğu, Güneydoğu, iç bölgeler her biri sporda farklı özelliklere sahip. Ekstrem sporlardan kış sporlarına kadar su sporlarına kadar her türlü imkan, her türlü altyapı en güçlü şekilde var” dedi.
BİLAL ERDOĞAN: ALANINDA TEK DİYEBİLRİZ
Alanı ziyaret eden Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan da yaptığı açıklamada “Dün akşam bütün katılımcıların, ekranları başında izleyenlerin de tahmin ediyorum bu etkinliğin düşündüklerinden çok daha kaliteli, kapsamlı ve büyük olduğunu anlamalarına vesile oldu. Dünyanın bu kadar kültürel zenginliğini 4 gün içinde bir yerde görmek gerçekten mümkün değil. Bu anlamda Dünya Göçebe Oyunları alanında tek diyebiliriz. Burada spora, hayata, çevreye ve rekabete bakış olarak bir alternatif inşa etmemiz gerek. Geleneksel sporlarda daha değerli bir yaklaşımı ortaya koymamız gerek. Buna ‘Geleneksel Sporlar Olimpiyatı’ diyebilirsiniz ama olimpiyatlara benzeşmek değil, farklılık esas. Buradaki açılış olimpiyatları andırıyor ama atlı gösteriler, çok kültürlü bir renklilik söz konusu. Verilmeye çalışılan ‘Geçmişten Geleceğe Bir’iz!’ mesajı. Sadece Türk Dünyası için değil tüm insanlık için birlik ve beraberlik mesajı verilmeye çalışıldı. İddiamız ve ümidimiz, olimpiyatların daha ötesinde bir mesajı insanlığa kazandırabilmek” dedi.
DOĞRUDAN TEMASIN OLMADIĞI TEK SPOR TÜRÜ ‘MAS GÜREŞİ’
Yakutça “ağaç dalı” anlamına gelen, “mas” kelimesinden adını alan güreş dalı, rakiplerin birbirlerine doğrudan temas etmediği tek spor türüdür.
Oyuncular 2 metre uzunluğunda ve 30 santimetre yüksekte sabit, düz ve kaymaz bir platform üzerinde yüz yüze oturarak bacaklarını karaçamdan yapılmış bir tahta parçasına yerleştiriyor. Kura ile sopayı kimin ne şekilde kavrayacağı belirlenirken, seçim hakkını kazanan sporcu çubuğu içten ya da dıştan tutma hakkını kullanıyor.
Yarışmacılar, hakemin komutuyla, 50 santimetre uzunluğunda bir sopayı avuçları ile kavrayarak birbirine çekiyor. Müsabaka sırasında sıkma, itme gibi davranışlar sergilenmezken, rakibin eline temas etmek de yasak.
Sopayı kendi tarafına çeken sporcu, rakibi sopayı bırakana kadar mücadeleye devam eder. Rakibi sopayı bırakan ya da rakibinin bedenini kendi tarafına çeken sporcu müsabakayı kazanır. Ayrıca rakibin ayakları tahtadan ayrıldığında, rakibi 2 kez uyarı aldığında, tahtanın bitiş noktalarına rakibin vücudunun herhangi bir noktası temas ettiğinde oyun kazanılmış sayılır. Bir müsabakada 2 kere oyun kazanan sporcu galip sayılıyor.
AŞIRTMALI ABA GÜREŞİ KIRAN KIRANA GEÇİYOR
Türklerin en eski sporlarından olan aşırtmalı aba güreşinde mücadele edenler, koyun yününden ve keçi kılından el tezgahlarında dokunan, kolsuz, boyu güreşçinin dizlerine kadar gelen ve “aba” adı verilen bir kıyafetle güreşiyor.
Abalı güreşçiler, davul zurna eşliğinde gerçekleşen müsabakalarda rakiplerini bellerindeki kuşaktan tutup aşırarak üstünlük sağlamaya çalışıyor.
Çim üzerinde yapılan güreşlere 12 ülkeden 75 sporcu katılıyor. Yoğun ilginin olduğu mücadeleler kıran kırana geçiyor.
Göçebe Oyunları etkinlikleri ve geleneksel spor müsabakaları yarın ve pazar günü de devam edecek.
Kaynak : İHA