Çikolata kutusuyla algı operasyonu yapan Cumhuriyet, gerçekleri parayla bile yayınlamadı

Çikolata kutularıyla algı operasyonları yapan Cumhuriyet’in, Akbelen konusunda muhalefet tarafından hedef alınan YK Enerji’ye söz hakkı vermediği ve gerçekleri yayınlamadığı belirlendi.

Çikolata kutusuyla algı operasyonu yapan Cumhuriyet, gerçekleri parayla bile yayınlamadı
Yayınlama:
A+
A-

HABER7

CHP’nin fonlu medyasının parayla imtihanı sürüyor.

E-ticaret kanunu aleyhinde yayın yapmak için bir uluslararası şirketten çikolata kutuları içerisinde para aldığı gerekçesiyle mahkemelik olan Cumhuriyet gazetesinin, iftiralara karşı gerçekleri anlatmak için ilan yayınlamak isteyen firmayı reddettiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinin Muğla’daki Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri konusunda doğa istismarcısı oluşumlar tarafından hedef alınan YK Enerji’ye söz hakkı vermediği öğrenildi.

İfade özgürlüğüne engel olan Cumhuriyet‘in, termik santralini işleten şirketin basın açıklaması olarak yayımlamak istediği ücretli ilanı, reddettiği bildirildi.

Cumhuriyet’in Yayın Kurulu Üyesi Ali Sirmen‘in “ilanın kabulünü” istediği, fakat diğer üyelerin itiraz ettiği için oy çokluğuyla ilan yayınının reddedildiği kaydedildi.

HEDEF ALDIKLARI ŞİRKETE SÖZ HAKKI VERİLMEDİ

Cumhuriyet Vakfı Başkan Vekili Ali Sirmen, Cumhuriyet gazetesindeki “Sen de haksızsın, sen de” başlıklı yazısında yayın kurulunda söz konusu ilan ile ilgili konuşulanları aktardı.

İfade özgürlüğüne müdahale edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Sirmen, şunları söyledi:

“Söz konusu ilanın Cumhuriyet’te de yayımlanması için başvuruda bulunuldu. Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun firmanın başvurusu üzerine gazete çalışanlarının görüşünü aldı. Arkadaşlarımızın çoğunluğu, ilanın yayımlanmaması yönünde görüş bildirdiler. Ben aksi görüşte olmama rağmen, yine de ilanın yayımlanmamasının görüşüne karşı çıkamadım. Daha doğrusu karşı çıkmaya cesaret edemedim. Oysa, kanımca bu ilanın yayımlanması ilan verenin ifade özgürlüğü dolayısıyla gerekliydi. Basının kendisine ilan verenlerin niteliklerini beğenip beğenmemek gibi bir tercih hakkı yoktur. Basın kuruluşları, kendilerine para karşılığı ilan verenlerin ifade özgürlüğüne, onları beğenmedikleri için müdahale edemez, ister ‘beşli çete’ grubu olsun her kuruluş görüşünü ifade etmek özgürlüğüne de sahiptir. Yeter ki bunların ilan olduğu açıkça bilinsin.”

CUMHURİYET’TEN ÇİKOLATA KUTUSUYLA ALGI OPERASYONU

Elektronik ticaret piyasasındaki tekelleşmeyi önlemek amacıyla Ticaret Bakanlığınca hazırlanan 7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 7 Temmuz 2022 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna bütün partiler destek verdi. Cumhuriyet gazetesi de kanunun hazırlanış sürecinde ilk olarak destek haberi yayınladı ve “Bu düzenleme olumlu” ara başlıklı habere imza attı. Ancak Cumhuriyet‘in, 4 aylık aradan sonra, piyasada tekel kuran bir firmadan iki büyük çikolata kutusunda gelen 500 bin TL’lik gayrı resmi paranın teslim alınmasının ardından kanun aleyhine 6 habere yer verdiği gündeme geldi.

GAZETENİN AVUKATI YARGIYA TAŞIDI, KOVULDU!

Cumhuriyet gazetesini yöneten Cumhuriyet Vakfı’nın avukatı ve Yönetim Kurulu Üyesi Turan Karakaş’ın suç duyurusu üzerine skandal patlak verdi. İstanbul Başsavcılığı’nın 2023/122759 esas numarasıyla işleme aldığı suç duyurusu dilekçesinde, Cumhuriyet gazetesine aktarılan kayıt dışı 500 bin TL’nin iki büyük çikolata kutusu içerisinde teslim edildiği vurgulandı.

Cumhuriyet gazetesinin sahibi olan vakıf, olayları örtbas etmek için birçok kişiyi işten çıkardı. Konuyu yargıya taşıyan vakıf avukatı da işten çıkarılanlar arasında yer aldı.

YAYIN YÖNETMENİ YAZDI, KOVULDU!

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, olayları açıklayan bir yazı kaleme aldı. Cumhuriyet gazetesinde sansürlenen makaleyi Mollaveisoğlu, kendi şahsi sitesinden yayına sundu. Hemen ardından gazete yönetimi, Tuncay Mollaveisoğlu’nu Genel Yayın Yönetmenliği görevinden kovdu.

‘ATATÜRK’LÜ SAVUNMA YAPTI, GİZLİCE PARA ALDIKLARINI İNKAR ETTİ

Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Alev Coşkun, skandala ilişkin 17 Haziran’da “Cumhuriyet bir Kuvayı Milliye kuruluşudur” başlıklı makale yayınladı. Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan ve adeta Atatürk’ün arkasına saklanılan yazıda, Alev Coşkun, “Söz konusu edilen olay, gazete yönetimince değerlendirilmiş ve ticari yönden de herhangi bir işlem gerçekleşmemiştir. Cumhuriyet gazetesi, iddia edildiği gibi, bu konuda hiçbir özel haber yapmamıştır.” ifadelerine kullandı.

O HABERLER PATLADI

Bu yazının ardından Cumhuriyet gazetesinin “paralı haber” iddiasıyla örtüşen yayınları tek tek ortaya çıktı. Kanun ilk gündeme geldiğinde 3 Temmuz 2022 tarihinde “Kartlar yeniden dağıtılacak” başlıklı haber yayınlayarak, yeni kanunun e-ticarette tekelleşmenin önünü kapatmayı amaçladığını vurgulayan Cumhuriyet gazetesinin, 5 ay sonra ise bambaşka bir dil kullandığı belirlendi.

Cumhuriyet gazetesinde Aralık 2022’de “E-ticaret yasası maliyetleri artıracak”, “E-Ticaret Yasası’nın emlak sektöründe rekabeti olumsuz etkilediği belirtiliyor”, “Elektronik ticarette kantarın topuzunu kaçırmamak gerekli”, “Yeni yasa herkesi mağdur edecek”, “Kendi markasını satamayacak”, “E-Ticaret Yasası esnafı vuracak” başlıklı 6 haber yayınlandığı saptandı.

İşte bu haberler tam olarak çikolata kutularında paraların gizlice verildiği ithamı ile aynı döneme denk geliyor. 

VE İTİRAF: “ALDIK AMA!…”

Bunun üzerine gazete yönetiminin iyice köşeye sıkıştığı değerlendirilirken, gazete patronu Alev Coşkun’dan, daha önce net bir ifadeyle reddettiği para ilişkisiyle ilgili farklı bir söylem geldi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ahmet Yavuz, şahsi blog sitesinde yayınladığı “Cumhuriyet’te yaşananlara ilişkin tavrım” başlıklı yazısında, Alev Coşkun’un para aldıklarını itiraf ettiğini söyledi. Alev Coşkun’un, Cumhuriyet gazetesi olarak 500 bin TL’yi aldıklarını fakat sonra “iade ettiklerini” söylediğini aktardı.

Yavuz, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’un, “paranın alındığını, ancak daha sonra iade edilerek hatadan dönüldüğünü, yaşanan yol kazasından bütünüyle kendisinin sorumlu olduğunu” söylediğini aktardı. Ahmet Yavuz’un Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde değil de şahsi blog hesabında 21 Temmuz 2023’te yayınlanan yazısında şu itiraflar yer alıyor:

“Alev Coşkun ile yüz yüze görüşmek gereği duydum. Bugün kendisini ziyaret ettim. Onun da büyük bir üzüntü içinde olduğunu görüşme öncesi yaptığımız telefon konuşmasından anlamıştım. Karşılaştığımızda üzüntüsünün çok daha büyük olduğuna tanıklık ettim. /…/ Bu duyarlılığımı samimi bulan Coşkun, meseleyi bana baştan anlattı. Yapılan her şeyden sorumlu olduğunu içten bir şekilde belirtti ve yaşananları bir yol kazası olarak nitelendirdi ve hatadan dönüldüğü ifade etti. İlgili firmadan alınan paranın iade edildiğini söyleyince, bunu neden açıklamalarınızda belirtmediniz diye sordum…”

YAZI NEDEN CUMHURİYET’TE YAYINLANMADI?

Cumhuriyet yazarı Ahmet Yavuz’un gazetedeki son yazısı 19 Haziran 2023 tarihinde “Demirel” başlığıyla yayınlandı. Yavuz’un “Cumhuriyet’te yaşananlara ilişkin tavrım” adlı makalesi ise gazetede değil, kendi şahsi blog sayfası olan “jeopl.blogspot.com” sitesinde paylaşıldı. Yazının sansür mü yediği yoksa kasıtlı olarak mı bu şekilde paylaşıldığına dair bir açıklama yapılmadı. Cumhuriyet gazetesi okurları bu hakikatten haberdar edilmedi.

YARGI SAFHASI NE OLACAK?

Daha önce para iddiasını reddedip mahkemeden aldıkları “kovuşturmaya yer olmadığına dair karar”ın arkasına saklanan Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Alev Coşkun’un söylemini değiştirerek “itiraf” yoluna gitmesinin yargı aşamasını nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

İŞTE O ‘PARALI’ HABERLER

Çikolata kutularında gelen yasadışı paraların ardından yayın politikası değiştiği öne sürülen Cumhuriyet gazetesinin o haberleri şöyle kayıtlara geçti:

ÖNCESİ

3 Temmuz 2022: “TBMM’de ‘jet’ hızıyla geçen yeni yasa, e-ticarette tekelleşmenin önünü kapatmayı amaçlıyor”, “Kartlar yeniden dağıtılacak”, “Büyüme kontrollü olmalı”, “Bu düzenleme olumlu”

SONRASI

1 Aralık 2022: “Öncel: E-ticaret yasası maliyetleri artıracak”

5 Aralık 2022: “E-Ticaret Yasası’nın emlak sektöründe rekabeti olumsuz etkilediği belirtiliyor”, “Emlakta tekel tartışması”

10 Aralık 2022: “Elektronik ticarette kantarın topuzunu kaçırmamak gerekli”

14 Aralık 2022: “İptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulan E-ticaret yasası ile satıcılar ve müşterilerin etkileneceği belirtiliyor”, “Yeni yasa herkesi mağdur edecek”

17 Aralık 2022: “Kendi markasını satamayacak”

21 Aralık 2022: “Büyük işletmelerle rekabet edemeyen KOBİ’ler zora düşecek”, “E-Ticaret Yasası esnafı vuracak.”

Kaynak : İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.