Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’ine yeni bir soluk getirildi

2021-2022 kültür-sanat sezonunu Mevlid-i Şerif’in müellifi Süleyman Çelebi’ye atfeden Esenler Belediyesi, Çelebi’nin eseri “Vesîletü’n-Necât (Mevlid-i Şerif)” için “Bir Şâheseri Yeniden Okumak” adlı çalışmaya imza attı.

Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’ine yeni bir soluk getirildi
Yayınlama:
A+
A-

Vefatının 600. yılı vesilesiyle 2021-2022 kültür-sanat sezonunu mutasavvıf Süleyman Çelebi’ye atfeden Esenler Belediyesi, önemli bir çalışmaya daha imza attı. Çelebi’nin en önemli eserlerinden biri olan Vesîletü’n Necât (Mevlid-i Şerif), Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin editörlüğünde farklı yazarlar tarafından yeniden okunup günümüzün bilgi birikimi ve felsefesiyle kaleme alınarak ‘Vesîletü’n-Necât Bir Şâheseri Yeniden Okumak’ adlı eserde toplandı. Esere Prof. Dr. Bilal Kemikli, D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Sadettin Ökten, Erdal Çakır, Prof. Dr. Adem Apak, Nesime Beyza Kemikli, Dr. Amet Molla Memet, Doç. Dr. Bedri Mermutlu, Murat Ak, Prof. Dr. Celal Türer, Ahmet Dağ, Prof. Dr. Vejdi Bilgin, Doç. Dr. Zikri Yavuz, Prof. Dr. Mehmet Birekul, Ayşe Şahin, Doç. Dr. Kenan Mermer, Prof. Dr. Dursun Ali Tökel, Doç. Dr. Mustafa Naci Kula, Yılmaz Şentürk, Nuh Muaz Kapan ve Ömer Faruk Yiğiterol makaleleriyle katkı sundu.

TİTİZ BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Titiz bir çalışmanın ürünü olan bu eser, 7’den 70’e herkesin gönül coğrafyasında yer edinen ve Peygamber sevgisini konu alan ‘Vesîletü’n-Necât’ı bilinen adıyla Mevlid-i Şerif’i tüm yönleriyle gözler önüne seriyor. Farklı disiplinlerin dil, teori ve yöntemlerinden hareketle Vesîletü’n-Necât (Mevlidi Şerif)’ın etrafında yeniden düşünmek, onu günümüzün düşünce ve tasavvuruyla yeniden okumak, böylece onu güncelleyerek günümüz insanının dikkatlerine sunmak amacıyla kaleme alınan eserin tanıtım toplantısı, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’nun katılımıyla Prof. Dr. Sadettin Ökten Şehir ve Düşünce Merkezi’nde gerçekleşti.

VESÎLETÜ’N-NECÂT BİR MİLLİ MUTABAKAT METNİDİR

Vesîletü’n Necât’ın bir milli mutabakat metni olduğunu belirten Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Vesîletü’n Necât, fetret döneminde yazılmıştır. İktisadi ve güvenlik açıdan sıkıntıların yaşandığı dönemde mesihlik iddialarıyla ortaya çıkanlar olmuştur. O dönemlerde ehl-i sünnet perspektifiyle bu meseleye bakarak Peygamber Efendimizi merkeze alan bir düşünce inanış biçimini yeniden topluma sunan kişidir Süleyman Çelebi. Bunu mutabakatla sağlamıştır. Eser yazıldıktan hemen sonra bu etki kendini göstermiştir. Bu bakımdan birlik ve düzeni sağladığından milli mutabakat metnidir. İkincisici de kurucu bir metindir ve bir kültür kurmuştur. Mevlidhanlık diye bir kültür kurmuştur. Camilerde, konaklarda ve evlerde insanları bir araya getirmiştir. İnsanları birleştirmiştir” ifadelerini kullandı.

GÜNCEL SORUNLARA MEVLİD İLE ÇÖZÜM ARADIK

Esere ilişkin görüşlerini ifade eden Prof. Dr. Kemikli, “Günümüzdeki fetret, o dönemden az değil. O dönemde de mehdiler, mesihler çıkıyordu. Günümüzde de çıkıp uluorta konuşan insanlar oluyor. Çok sesliliğin olduğu yerde hakikat görünmez hale geliyor. Hakikat örtüldüğü için ortak bir dil de kurulamıyor. Birbirimizi ötekileştiriyor ve dışlıyoruz. Millet olmak için aynı türküyü söylemek gerekir demiştik ve biz de Vesîletü’n Necât tecrübesinde neler yapabiliriz diye düşündük. Bu seneki konumuz bu oldu. Yeniden kendi kaynaklarımızı üretmemiz gerektiği kanaati oluştu. Bir dönem bu toprakları Müslümanlaştıran metinleri bugün yeniden çağın diline uygun bir şekilde çocuklarımıza ulaştırmanın yollarını aramamız lazım. Bu onunla alakalı bir çabanın ürünüdür. Daha çok felsefeci arkadaşlarımızın katkısı oldu. ‘Zamanın ruhuna dikkat ederek güncel sorunlara ve sorunlara Mevlid’den yola çıkarak bir çözüm bulabilir miyiz?’ endişesiyle baktık” diye konuştu.

MEVLİD İNSANLARI BİR ARAYA GETİRDİ

Tantım toplantısında konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Herkesin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyorum. Bu programın bugüne denk gelmesi çok anlamlı oldu. Mevlid hepimizin hayatında çok önemli olmuştur. Hocamı dinledikten sonra farklı bir perspektife döndüm, anlam ve idrak itibariyle. Bizim ülkemizin siyasi tarihine bakarsak tarihimiz içerisinde zaman zaman çok acı anlar, hatıralar vardır. O acı hatıraların yaşandığı günlerde insanların kendi dini ve kökleriyle olan bağı koparmamak üzere insanları bir araya getiren en önemli organizasyonun adı olmuştur mevlid. Birilerinin çok güçlü şekilde kurduğu her türlü baskıya, dayatmaya rağmen mevlid, o bağın koparılmaması için çok önemli bir araç ve bilgi olarak bu bağı yaşatmış ve devam ettirmiştir”  diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

KÜLTÜREL ÇALIŞMALARA KATILIMIN EN YÜKSEK OLDUĞU İLÇEYİZ

“Cumhurbaşkanımız 1994 yılında belediye başkanı olduğunda o gün Türkiye’de yeni bir belediyecilik anlayışı ortaya çıktı, kavram olarak sosyal belediyecilik ortaya çıktı; sonra kültürel belediyecilik bunu devam ettirdi. O perspektifte baktığımızda belediyeciliğin sadece altyapı hizmetlerinden ibaret olmadığını, ana meselenin insanın ihyası olduğunu bizim belediyecilik anlayışımızla beraber ortaya çıktı. Bu çerçevede Esenler’de kültür ve inşası konusunda her türlü emeği ortaya koymayı, park bahçe hizmetlerinde ortaya koyduğumuz emek ve kaynak neyse onun daha fazlasını bu işlere koymak gerektiğine inandık. Bu inanmanın sonucunda ortaya çok önemli bir ürün çıktı: Siz mekanı inşa edebilirsiniz.Orayı kullanacak olan insandır; bu anlamda bir şey ortaya koymazsanız yaptığınız mekan hiçbir anlam ifade etmez. Kültürel çalışmalara katılımın en yüksek olduğu ilçe Esenler. Bu da yaptığımız işin anlamlı olduğunu ve karşılık bulduğunu gösteriyor.”

Kaynak : İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.