Üzüm saklama yöntemlerini derlediğimiz bu haber sayesinde, üzümlerinizin raf ömrünü uzatabilirsiniz ve daha uzun süreler aynı tazelik ve sertlikte tüketebilirsiniz. Üzüm saklama yöntemlerini haberin devamında bulabilirsiniz.
Üzüm nasıl saklanır sorusu, üzüm mevsimi geldiğinde en sık merak edilen konudur. Çeşidi ne olursa olsun üzüm, lezzetli bir atıştırmalık meyvedir. Üzüm doğru saklanmadığı koşulda çok çabuk bozulabilir.
Üzüm, salkıma bağlı kümeler şeklinde olması seçim yaparken kafa karışıklığına sebep olabilir. Daha taze ve dayanıklı üzümü seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta bulunmaktadır. Bu püf noktalar;
Üzüm seçerken salkımının sert ve dolgun olması gerekir. Gövdesi sağlam olan üzüm çoğu zaman diğer seçeneklere göre daha uzun süre dayanır.
Paket içerisinde üzüm alacaksanız, salkımından kopmuş üzümleri çok olan paketi almamaya özen gösterin. Bu üzümlerin daha çok bozulacağının bir göstergesidir.
Küflü, sap kısmında buruşmuş üzüm olan salkımı da almaktan kaçınmalısınız.
Üzüm alırken üzerinde beyaz bir kaplama görürseniz bunda bir sorun yoktur. Bu beyaz kaplama “çiçeklenme” adı verilen, doğal bir maddedir. Üzümleri nem kaybından korumak için doğal olarak oluşur. Yıkanıldığında geçer.
En iyi üzüm salkımını nasıl seçeceğiniz artık biliyorsunuz. Şimdi ise uzun süre saklayabileceğiniz ve tadını çıkarabileceğiniz yöntemlere geçelim. İşte üzüm saklamanın bir birden farklı yöntemleri…
SALKIM ÜZÜM NASIL SAKLANIR?
Salkım şeklinde üzüm saklamak için üzümü yıkayın ve güzelce kurulayın. Kuruyan üzümü delikleri olan bir kap içerisinde buzdolabının sebzelik gözünde saklayın. Bu şekilde saklanan üzümler en az üç haftaya kadar dayanacaktır. Eğer bunun için uygun kabınız bulunmuyor ise üzümleri geldikleri kabın içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Üzümü hava almasını engelleyecek bir kabın ya da plastik torbanın içerisine koymayın. Bu hemen bozulmasına sebep olacaktır.
KESİLMİŞ ÜZÜM NASIL SAKLANIR?
Kesilmiş üzümler genellikle pasta ve tatlı süslemek için tercih edilmektedir. Kesilmiş üzüm saklamanın en iyi yolu hava almayan bir kapta ve buzdolabında saklamaktır. Bu şekilde 48 saate kadar muhafaza edilir. Kesilmiş üzümün kenarlarında kahverengileşme ya da kuruma gözlemlenebilir. Bu bir sorun teşkil etmez. Kesilmiş üzümleri yoğurt ve yulaf ezmesi içerisinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
DONDURULMUŞ ÜZÜM NASIL SAKLANIR?
Üzüm saklamanın bir yöntemi de dondurma işlemidir. Üzüm de diğer meyveler gibi dondurularak muhafaza edilebilmektedir. Üzümleri yıkayın ve güzelce kurulayın. Geniş bir tepsiye birbiri ile temas etmeyecek şekilde dizin ve dondurucuya atın. Birkaç saat sonra katılaşan üzümleri dondurucudan alın. Daha sonra rahatça kullanmak için bir saklama kabına koyun ve dondurucuya tekrar atın. Dilediğiniz zaman çıkarın ve afiyetle tüketin.
Kaynak : İHA