YouTube’un COVID-19 Salgını Sırasında aşı karşıtı içerikleri teşvik edip etmediği araştırılıyor. YouTube, COVID-19 salgını sırasında izleyicilere aşı karşıtı içerik öneriyor muydu? İşte detaylar…
Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign’deki veri uzmanları tarafından Birleşmiş Milletler Küresel Nabız ile işbirliği içinde yapılan yeni bir çalışma, COVID-19 salgını sırasında YouTube’un aşı karşıtı davranışları destekleyip desteklemediğini inceledi.
MedicalXpress’e göre, araştırmacılar YouTube’un öneri sisteminin aşı ile ilgili içerik arayan kullanıcıları yanlışlıkla aşı karşıtı materyallere yönlendirip yönlendirmediğini araştırmak için algoritmik bir denetim gerçekleştirdi.
COVID-19 salgını sırasında, aşı karşıtı duygularda ve tıbbi yanlış bilgilerin yayılmasında bir artış oldu. Bu durum, önceden var olan aşı şüpheciliği, bilginin sosyal medya aracılığıyla hızla yayılması ve genel bir belirsizlik ve korku atmosferi gibi çeşitli faktörler tarafından körüklendi.
YOUTUBE’DA AŞI KARŞITI İÇERİK BULMAK İÇİN İNCELEME BAŞLATTILAR
Çalışmada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından eğitilen katılımcılar ve Amazon Mechanical Turk’ten bireyler yer aldı ve bu kişiler, başlangıçtaki WHO COVID-19 bilgilendirme videosundan başlayarak kasıtlı olarak aşı karşıtı bir video bulmakla görevlendirildi.
Ekip, bulgularını YouTube’un programlama arayüzündeki videolarla ve Up-Next önerileriyle karşılaştırarak kullanıcı tanımlayıcı verilerden yoksun tarayıcıları temizledi.
27 Bin’den Fazla Video Önerisi Analiz Edildi
Makine öğrenimi tekniklerini kullanan araştırmacılar, aşı karşıtı içeriği sınıflandırmak için YouTube’daki 27.000’den fazla video önerisini analiz etti.
Çalışmanın başyazarı Illinois’li gazetecilik profesörü Margaret Yee Man Ng, “YouTube’un kullanıcılarına aşı karşıtı içeriği teşvik ettiğine dair hiçbir kanıt bulamadık. Aşı karşıtı veya aşı tereddütlü videoların ortalama payı, kullanıcıların tavsiye yörüngelerindeki tüm adımlarda %6’nın altında kaldı.” dedi.
Yapılan araştırmalar sonucunda, çalışmanın kamuoyundaki algının aksine, YouTube’un öncelikli olarak aşılama ile açıkça bağlantılı olmayan sağlıkla ilgili içerikler önerdiğini ortaya koydu.
ŞİRKET İÇİN AŞI KARŞITLIĞINI DESTEKLEYEN ÖNEMLİ BİR KANIT BULUNMADI
Özetle, çalışma YouTube’un pandemi sırasında aşı karşıtı içeriği aktif olarak desteklediğini gösteren önemli bir kanıt bulamamıştır.
Platformun öneri sistemi, kullanıcıları öncelikle aşı ile ilgili spesifik materyaller yerine sağlıkla ilgili daha geniş içeriğe yönlendirdi. Ekibin bulguları kısa süre önce Journal of Medical Internet Research dergisinde yayımlandı.