Kilo kontrolünü sağlamak adına şekersiz toz tatlandırıcı kullanmayı tercih eden vatandaşlar için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), konuya ilişkin bir kılavuz yayımladı. Aslında bir diyet ürünü olmayan şekersiz tatlandırıcılar uzun vadede çok tehlikeli olabiliyor. İşte, yapay tatlandırıcılara ilişkin tüm detaylar!
Günümüzde sadece şeker hastalarının zorunlu bir alternatifi olmaktan çıkan tatlandırıcılar; zayıflamak isteyenler, kilo kontrolünü sağlamak isteyenler ve kalori hesabı yapanların da tercihi. Kullanımı oldukça yaygın olan bu tatlandırıcıların sağlığımıza karşı oluşturduğu tehdide dikkat etmek gerek yoksa yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirsiniz.
ŞEKERSİZ TATLANDIRICILAR KİLO KONTROLÜ SAĞLAR MI?
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yayımladığı kılavuza göre, şekersiz tatlandırıcı kullanımının yetişkinlerde veya çocuklarda vücut yağını azaltmada herhangi bir uzun vadeli fayda sağlamadığı gibi uzun süreli kullanımının da yetişkinlerde diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve ölüm riskinde artış gibi istenmeyen etkileri söz konusu.
İnsanlar şeker alımını azaltmak için meyve gibi doğal olarak kendiliğinden var olan şekerlere başvurmalı veya hiç şeker bulundurmayan yiyecek ve içecekler tüketmelidir. Zira insan vücudunun en zor sindirdiği besinler arasında yer alan şekerin, alternatif yollarla daha masummuş gibi tüketime konması sağlığa oluşturduğu bir başka tehditten ibarettir. Şekersiz tatlandırıcılar diyet ürünleri değildir ve herhangi bir besin değeri yoktur.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yayımladığı kılavuza göre, şekersiz tatlandırıcıların vücuda oluşturduğu tehditlerin dışında kilo ve kalori kontrolünde uzun vadede fayda vermediği ortaya kondu. Yani sadece şeker adı altında olmadığı için kullanımı çok daha makul gibi görünen bu besin katkı maddesinden uzak durmak da fayda var.