Van’da kaderine terkedilen Mısır Çarşısı’nda esnafa verilen vaatler de tutulmadı

Van’ın tarihi Mısır Çarşısı’nda 30 Aralık 2024’te çıkan yangın, büyük zarara yol açtı. 135 dükkanın zarar gördüğü yangının ardından esnaf, hem maddi hem de manevi olarak büyük bir yıkım yaşadı. Yangında çoğunluğu depo olarak kullanılan dükkanlar, büyük oranda hasar aldı. Mısır Çarşısı Esnafı Başkanı Nimetullah Susan, yangın sonrası kendilerine verilen yardım vaatlerinin yerine getirilmediğini ve mağduriyetlerinin artarak devam ettiğini dile getirdi.

Van’da kaderine terkedilen Mısır Çarşısı’nda esnafa verilen vaatler de tutulmadı
VAN
Yayınlama: 15.01.2025
A+
A-

Yaşadıkları zorlu süreci Gürpınar Haber’e anlatan Susan: “Burada bir yangın meydana geldi. 135 dükkan yandı. 135 dükkanın esnaflarından 90’ı başka yerlere dağıldı. Mısır Çarşısı’nda 2 bölüm şu an atıl vaziyette. Kepenkleri indirilmiş ve terkedilmiş bir durumda. Yangın sonrası bizimle konuşmaya gelen çok kişi oldu. Özellikle yardım kuruluşları geldi. Sonra yardım edeceklerini söyleyip, gittiler.  Bir hafta sonra tekrar geldiler ve ‘Biz sistemden baktık, durumunuz iyi olduğu için size yardım yok’ dediler. Bu bir musibettir, bir afettir. Biz askerliğimizi de yapmışız, vergimizi de veriyoruz. Bu ülkenin vatandaşıyız ve bu ülke için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Bu musibet anında ‘Senin durumun iyi, sen zenginsin’ demenin bir anlamı var mı? Yangın yeri genelde esnafımız tarafından depo olarak kullanılıyordu. Ama yangından sonra hem mal gitti, hem de dükkanlar gitti. Buna rağmen vakıftan gelen özellikle sosyal yardımlaşma, bize ‘Sizin GBT’nize baktık, durumunuz iyi, size yardım çıkmaz’ demeleri gerçekten bizi çok üzdü. Keşke ne gelselerdi nede bize bu sözleri sarf etselerdi”ifadelerini kullandı.

Yangın sonrası kendilerine yardım elini uzatan tek kurumun Van Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyleyen Susan, diğer siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından hiçbirinden destek görmediklerini belirterek, şunları söyledi: “Birçok siyasi parti yardımcı olmadı bizlere, STK’lardan kimse gelmedi. Bizimle ilgilenen sadece Van Büyükşehir Belediyesi oldu. Onlar da buraya köklü bir çözüm getirme niyetinde olduklarını söylediler. Burayı satın alıp, kent meydanına dahil etme niyetindeler. İnşallah böyle bir proje gerçekleşir, biz de mülkiyet paralarımızı alıp, bu dertten kurtuluruz.”

Mısır Çarşısı’nın uzun yıllardır devlet tarafından el konulup özel proje alanına dahil edildiğini belirten Susan, bu durumun esnafları zor durumda bıraktığını belirtti. Susam: “Bu durum içler acısı bir durum. Biz yıllardır buradayız. Yıllardır haksızlığa uğramışız. Burası devletin el koyduğu ve özel proje alanına tabi tutulan bir yerdir. Bu özel proje alanı damgasından dolayı ne yapabiliyoruz, ne satabiliyoruz ne de tek bir çivi çakabiliyoruz. Bu yangından sonra bile tek bir çivi dahi çakmamıza izin verilmedi.”dedi.

Yetkililerden konuyla alakalı bir an önce bir çözüm yolu bulmalarını isteyen Susan son olarak şunları söyledi:”Yetkililerden ricamız bir an önce buranın ya alınması, ya onarılması, ya da bir tadilat işlemine tabi tutulmasıdır. Kısacası bir çözüm getirilmesini istiyoruz. Bizi dinleyen ve kaale alan bir yetkili varsa, elini taşın altına koyup, 207 esnafın derdine bir çözüm bulmalarını rica ediyorum. Bu 207 esnafa bağlı her aile 6 nüfustur. Bu ailelere bir çözüm bulunmasını istiyoruz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.