Van’ın adeta kronikleşmiş bir sorunu haline gelen trafik sorunu yıllardır çözülmeyi bekliyor. Vanlı Bilişim Uzmanı Bilgin Berge, Van’daki trafik sorununun yapay zekayla çözülebileceğini belirtti.
Günümüzde yapay zekâ hemen hemen teknolojinin birçok yerinde hayatı kolaylaştırmak için tercih ediliyor. Yapay zekâyla trafik sorunlarına da çözüm üretileceği belirtiliyor.
Vanlı Bilişim Uzmanı Bilgin Berge Gürpınar Haber’e konuştu. Yapay zekânın trafik sorunları konusunda birçok kolaylık sağladığını belirten Berge, “Dikkat ederseniz Van’ın trafiği son yıllarda çok kötü bir durumda. Yapay zekânın navigasyona işlenmesiyle beraber yapay zekâ size ne katabilir diye sorduğunuzda, daha pratik bir yol gösterebilir trafiğin yoğun olmadığı alternatif yollar gösterebilir. Günümüzde ücretsiz olan navigasyon araçları bunu yapabiliyor. Bu biraz daha işlevli bir hale getirebilir. Van’ın biliyorsunuz ki yollarının tamamı çukur. Bu yapay zekâyı yazan kişi diyecek ki o yol daha az çukurlu. Belki yapay zekâ aracı sizi daha az çukurlu yollara götürecek şuan ki navigasyon çukurlu veya çukursuz diye ayırmıyor. Yolsa ve alternatifse bir yoğunluk görünmüyorsa sizi o yola sokar. Ama yapay zekâ ne yapabilir çukur durumuna göre o işletmedeki sokağın açık olup olmadığına sokakta kaç tane aracın park edildiğine kadar görebilirsiniz.
Van’da ki trafik sorununa ilişkin bir taslak hazırladığını dile getiren Berge; “Kendi adıma konuşuyorum bana süre versinler ben inşaat konularından anlamam, yoldan zerre anlamam trafikten de hiç anlamam ben sadece bir sürücüyüm. Ama ben biraz daha mantık çerçevesinden baktığımda çözülebilir mi diye bazen düşünüyorum. Çözülebilir. Gerçekten çözülebilir ben bu konuya bir örnek vereyim. Semaver kavşağından yukarıya çıkıyorsunuz çıktığınız gibi hemen sağ tarafa bir durak yapılmış, orada durak olmaz. Hemen ilerisinde bir yol var aşağıya iniyor normalde tek yön olması gereken bir yol, çift şeritli. İkincisi o yol boyu araçlar çift park ediyor. Orada Banka var insanlar bankaya geliyor. Bir kere önce bu konuyu bankayla bir görüşeceksiniz. Bunu sadece o yer için söyledim. Van’ın genelini konuştuğumuzda buna benzer bir sürü örnek var. Ben son zamanlarda Van trafiğiyle alakalı bir taslak hazırlıyorum. Eğer Belediyelerimiz isterlerse ben bu duygu ve düşünceleri onlarla da paylaşırım” ifadelerini kullandı.
Trafik sorununda ceza yönteminin bir çözüm yolu olmadığını belirten Bilgin, şunları söyledi:
“Belki Fiziki olarak bazı şeyleri çözemeyiz. Çünkü Van artık merkeze yığılmış. Van’ın biraz daha çevreye yayılması lazım. En azından Erek Dağı’na, Hacıbekir Mahallesi’ne kadar yayılması lazım. Çünkü merkez Van’da sadece 3 caddede yürüyor. Bu 3 caddeyi biraz daha genişletirsek sorun çözülecek gibi ama yine şehir merkezini düşündüğümüzde trafiğin akmaması gereken yollarımız da var. Fistancılar Sokak, Peynirciler Sokak gibi yerlere neden araba girer. Yine kapan mesela. Bizim şehrimizde kaç tane kapan var. Kapan yok. Eğer siz tek yön yapıyorsanız bir yolu insanlar buna rağmen kuralları ihlal ediyorlarsa insanlara çok baskı yapmanıza gerek yok. Kapan yaparsınız Zaten buna rağmen sürücü o yola giriyorsa lastikleri patlar. Lastiklerinin patlamasını göze almayacağına göre mecburen kurallara uyacaktır. Bu şehirde bazı konular ceza yazarak çözülmez. Durak yapıyorsunuz durağa başka araçlar par ediyor. Yine semaver kavşağı dedik. Orada orta refüjde ağaçlar var karşıdan karşıya insanlar çoğu zaman geçerlerken özellikle boyu kısa insanlar var ya da diğer canlılar içinde geçerli bu konu, ağaçlardan dolayı görüş alanı dar ve göremiyorsunuz o an siz yukarı doğru çıkarken yaya aniden yola çıkabiliyor. Hali ile de o an kaza olabiliyor. Eğer orada belki bir üst geçit olsaydı insanlarımız belki de kullanacaklardı. Yani çok uzağa gitmeyelim Başkentimiz Ankara’nın bir çok yerinde alt geçit vardır karşıdan karşıya geçerken alt geçitlerini kullanırsınız hatta alt geçitleri kullanırken yer altında birde çarşısı sizi bekler. Bizim şehrimizde bu yok. Üst geçit neredeyse hiç yok. Işık sürelerimiz çok düzensiz yani düşünün 6 saniye yeşil ışığımız var bir araç geçiyor. Tabi ki, trafik tıkanır. Van’da her tarafta korna sesleri var. Çanakkale’de hiç korna çalınmaz. Çanakkale şehrinde korna yasak, çünkü korna çalmaya gerek kalmıyor. Bizim şehrimizde kornasız bir gün görün sizi ödüllendireceğim. Bulamazsınız. Kaç saatte bekleseniz göremeyeceksiniz herkes korna çalıyor. Bazen yöneticilerimiz oturdukları yerden görmüyorlar. Yol çukur belediye yetkililerimizde her gün o yoldan geçiyorlar çukuru görüyorlar ama siz gidip diyorsunuz ki filan yol çukurlu gelip yapıyorlar. Bazen gitmemizi istiyorlar kurumlar. Yani illa biz gideceğiz ve gidip diyeceğiz ki yaya geçidi yap, buradaki ışık süresini düzelt gibi.. Böyle bir bakış açısı var. Bizler de ne yapalım vatandaşlar olarak kendi düşüncelerimizi yazalım. Trafik sorunuyla alakalı görüşlerimizi güzel bir şekilde yazıp gidip sunalım. Benimde bu konuyla alakalı bir projem var ve en kısa sürede bu konuyla alakalı projelerimi sunacağım.”