Kışın habercisi alıç meyvesi, Van’da tezgahlardaki yerini aldı

Sonbaharın gelmesiyle birlikte Van’da tezgahlardaki yerini alan alıç meyvesi, bu yıl yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor.

Kışın habercisi alıç meyvesi, Van’da tezgahlardaki yerini aldı
VAN
Yayınlama: 24.09.2024
A+
A-

Sağlığa olan faydalarıyla bilinen ve halk arasında “Doğal ilaç” olarak adlandırılan alıç meyvesinin kilosu Van’da 200 liraya, bardağı ise 30 liraya satılmaya başlandı. Geçtiğimiz yıllara oranla fiyatında büyük artış gözlemlenen alıç, yine de yoğun ilgi görüyor.

Van’daki pazarcılar, alıçın fiyat artışını, zor hasat şartları ve üretim azlığına bağlıyor. Dağlık alanlarda yetişen bu meyvenin toplanması oldukça zahmetli olduğu için fiyatların yükseldiğini belirten satıcılar, vatandaşların alıça olan ilgisinin ise her şeye rağmen devam ettiğini söylüyor.

Kalp ve damar sağlığından sindirime kadar pek çok faydası olan alıç meyvesi, özellikle doğal ve sağlıklı beslenmeye önem verenler tarafından tercih ediliyor. Van’daki tezgahlarda sarı ve kırmızı renkleriyle dikkat çeken bu şifalı meyve, yüksek fiyatına rağmen doğrudan kırsal bölgelerden kente getirildiği için taze olarak sunuluyor.

“VAN ALIÇI PİYASAYA ÇIKTIĞINDA FİYATLAR DÜŞECEKTİR”

Satıcı Rıfat Dirli, alıçın kışın habercisi olduğunu belirterek, özellikle sonbahar aylarında bu meyveyi tezgahlarında bulundurduklarını ifade etti. “Yumuşan” adı verilen bu alıç türünün dağlarda doğal olarak yetiştiğini söyleyen Dirli, meyveyi Malatya’dan getirdiğini belirtti.

Dirli, Van’da yetişen alıç meyvesinin henüz piyasaya çıkmadığını, bunun köylüler tarafından toplandığını ve genellikle Van, Malatya, Adıyaman ve Elazığ gibi illerde yetiştiğini açıkladı. Van’da olgunlaşan alıç meyvesine henüz yağmur nedeniyle gidemediklerini belirten Dirli, “Şu an kilosu 200 lira ancak Van meyvesi piyasaya çıktığında fiyatın düşeceğini düşünüyoruz” dedi.

ALIÇ MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Alıç meyvesi vücudu serbest radikallerin vereceği zararlardan korur, kalp ve damar sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, yağ yakımını hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Alıç enfeksiyonu önler, diyabet ve astım gibi kronik hastalık riskini azaltır.

Alıç, antioksidan içeriği ile serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kanser gibi hastalıkların oluşumunu engellemeye yardımcıdır
Enfeksiyonu önler
Diyabet ve astım gibi kronik inflamasyonlara karşı vücudu savunur
Böbrek taş oluşumunu önleyebilir
Sinir sistemi üzerindeki yatıştırıcı etkisi ile sakinleştirir
Beyin fonksiyonlarını ve hafızayı güçlendirir
Erken yaşlanma belirtilerini ve ciltte oluşan deformasyonu önler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.