Van’ın eskiyen geleneksel kilim ve savanları hediyelik eşyaya dönüşüyor

Van’ın İpekyolu ilçesinde yaşayan Murat Deniz isimli esnaf, 25 yıldır yıpranmış savan ve kilimleri çanta, anahtarlık, cüzdan ve çeşitli dekoratif aksesuar ve takılara dönüştürüyor.  

Van’ın eskiyen geleneksel kilim ve savanları hediyelik eşyaya dönüşüyor
VAN
Yayınlama: 18.09.2024
A+
A-

İran’da uzun yıllar savan (Halı örtüsü) ve kilim üzerine eğitim aldıktan sonra Van’a gelen Murat Deniz, 25 yıldır kentte yıpranmış savan ve kilimleri, dekoratif aksesuar ile takılara dönüştürüyor. Yıpranmış dokuma kilim ve savanlardan çanta başta olmak üzere heybe, cüzdan, anahtarlık ve değişik takılar yapan Deniz, hem geçimini sağlıyor hem de el emeği kilim ve savanların çöpe atılmasına mani oluyor.

Yaptığı el yapımı ürünlerin otantik olması sebebiyle insanların ilgisini çektiğini belirten Deniz, dokuma kilimlerden yaptığı cüzdan, heybe ve anahtarlıkların çokça rağbet gördüğünü, yaptıkları ürünlerin Van’a özgü olduğu için hediyelik olarak da alındığını söyledi.

Köylerden gelen yırtık, eski ve yıpranmış kilimleri değerlendirip çanta yaptığını belirten Deniz, “Yıpranan kilimleri nasıl değerlendirebiliriz diye düşünürken aklımıza böyle bir şey geldi.  Yaptığımız ürünler el emeği ve otantik olduğu için herkes tarafından tercih ediliyor” dedi.

Değişik modellerde yaptığı çanta, cüzdan, anahtarlık, bileklik, kalemlik gibi ürünleri 30 TL ile 200 TL arasında değişen fiyatlardan satan Deniz, “Yaptığımız ürünler her kesim tarafından tercih ediliyor. Bu kilimlerin üzerinde Van’a özgü motifler de oluyor. Kişiye özel siparişler ve kendi tasarımımız olan ürünleri yapabiliyoruz.” İfadelerini kullandı.

“YENİ NESİL BU TÜR İŞLERİ YAPMAK İSTEMİYOR”

Yaptığı ürünlerden eskisi gibi kazanamadığına değinen Deniz, “İşçilik zor olduğu için günde 5-10 tane cüzdan veya heybe ancak çıkartabiliyoruz. Yapabileceğim başka bir iş yok. Çocuklarım da bu işi öğrenmek ve yapmak istemiyorlar. İşçiliği biraz zor olduğu için uzak duruyorlar. Kendimiz ancak geçinebildiğimiz için çırak da tutamıyorum. Bizim temennimiz devletin el sanatları ve bizim gibi bu işi yapmak isteyenlere yönelik bir teşvikte bulunması ve destek vermesidir” şeklinde konuştu.

Yaptıkları ürünlere yurt içi ve yurt dışında rağbet olduğunu belirten Deniz, ürünlerini yurdun her yerine ve Güney Kore’ye gönderdiğini söyledi.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.