Gürpınar’da “Toplumsal Farkındalık” çalışması

Sağlık Bakanlığı tarafından Ülkenin birçok yerinde erken teşhis için tarama çalışmaları yapılıyor. Van’ın Gürpınar ilçesinde de toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla bir video paylaşıldı.

Gürpınar’da “Toplumsal Farkındalık” çalışması
VAN
Yayınlama: 16.09.2024
A+
A-

Gürpınar İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından kanserde erken teşhisin önemine değinmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla bir video paylaşıldı. Sağlık Müdürlüğünde görevli Doktor Feride Güler’in açıklama yaptığı videoda şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizde meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere 3 tip kanser taranmaktadır. Kadınlarda ayda bir kere olmak üzere elle muayene ile yılda bir kez olmak üzere klinik muayeneyle 40-69 yaş arasında 2 yılda bir mamografiyle bugün meme kanseri taranmaktadır. Yine kadınlarda 30-65 yaş aralığında 5 yılda bir smear ve HPV-DNA ile rahim ağzı kanseri taramaktayız. Hem kadın hem erkeklerde 50-70 yaş aralığında 2 yılda bir olmak üzere GGK ve 10 yılda bir kolonoskopiyle kalın bağırsak kanserini taramaktayız. Taramalar KETEM birimi, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Mobil Kanser Tarama Araçları ile 1. Sağlık basamak kurullarında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı yaptığı bu taramalarda herhangi bir kanserin, herhangi bir şikâyete neden olmadan, belirti vermeden erken teşhisine neden olmayı hedeflemektedir. Çünkü erken teşhis hayat kurtarır. Sağlıklı Günler dileriz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.