Van Otlu Peynirinin tanıtımı için yeni bir adım atıldı!

Van’ın meşhur otlu peyniri için Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı.

Van Otlu Peynirinin tanıtımı için yeni bir adım atıldı!
Yayınlama: 21.08.2024
A+
A-

Van TSO öncülüğünde Van Otlu Peyniri için Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı.

Kentin önemli değerlerinden olan ve mayıs ayında dağların yüksek kesimlerinde toplanan türlü türlü otlarla sütün buluşması sonucu yapılan otlu peynir sofraları süslüyor.

2017 Yılında TSO tarafından TÜRKPATENT’e coğrafi işaret başvurusu yapılan Van Otlu Peyniri, 17 Eylül 2018’de Coğrafi İşaret tescili aldı. Türkiye’de marka koruması alan otlu peynirinin Avrupa’da da korunması ve markalaşması için tescil başvurusu yapıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Van Otlu Peynirimiz Avrupa Birliği Coğrafi İşaret başvurusunu gerçekleştirdi. Başta Erkan Atacan olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.” dedi.

Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili nedir?

Dünya genelinde 10 bini aşkın coğrafi işaretli ürün olduğu ve bu pazarın büyüklüğünün 250-300 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Sadece Avrupa pazarının 100 milyar Euro olduğu hesaplanıyor. Coğrafi işaret alınan ürünler için hem koruma sağlanıyor hem de bu ürünler özel ürün statüsünde kabul edildiği için daha yüksek fiyata satılıyor. Üreticisine daha çok para kazandırıyor. Denetimlerle ürünün taklit edilmesi, tağşiş edilmesi engelleniyor.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.