Van TSO’dan çağrı: “Vergilendirme politikaları yeniden gözden geçirilmelidir!”

Van Ticaret ve Sanayi Odası(Van TSO) yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada, hükümet tarafından uygulanmakta olan Orta Vadeli Program’ın (OVP) KOBİ’ler başta olmak üzere tüccar ve sanayicileri zorladığına dikkat çekildi.

Van TSO’dan çağrı: “Vergilendirme politikaları yeniden gözden geçirilmelidir!”
VAN
Yayınlama: 19.08.2024
A+
A-

Devletin vergi politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirten Van TSO yönetimi, sürdürülebilirlik açısından daha uygun çözümler bulunması gerektiği vurgulandı.

Van TSO’dan yapılan açılmada şu ifadelere yer verildi:

“Hükümetimiz tarafından uygulanmakta olan Orta Vadeli Program (OVP), toplumun her kesiminin fedakârlığıyla ilerlerken, KOBİ’lerimiz başta olmak üzere tüccar ve sanayicilerimiz finansal zorluklarla, yükselen maliyetlerle, giderek zorlaşan rekabet koşullarıyla ve istihdam ortamının zorlayıcı faktörleriyle büyük bir mücadele vermektedir.

Böylesine zorlu bir süreç yaşanırken, Ağustos ayı içerisinde yayınlanan bir kararla bu ay uygulanan enflasyon muhasebesi haksız bir vergi oluşturacaktır. KOBİ’lerin ve sanayicilerimizin enflasyon muhasebesinin oluşturacağı bu haksız vergiyi yüklenecek durumu ve imkânı bulunmamaktadır.

Hepimiz biliyoruz ki vergi bir vatandaşlık görevidir. Ödenen vergiler hizmet olarak vatandaşlara geri döner. Ekonomik büyümeyi, istihdamı teşvik eder. Ancak mükellef odaklı çözüm üreten, mükellefin de haklarını gözeten, vergiyi adil bir şekilde toplayan bir vergi sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. 5 Sene önce 1 milyon liraya alınan bir araç veya gayrimenkul bugün 8-10 milyon lira değerinde. Aradaki farkın kazanç olarak görülüp, vergilendirilmesi şirketleri kazanmadığı paranın vergisini ödemek zorunda bırakacaktır. Bir gelir ve kazanca ulaşmadan, adeta bir varlık değerlendirmesi vergisi adı altında enflasyon muhasebesinin uygulanacak olması, vergi prensipleri ile uyuşmamaktadır.

Enflasyon nedeniyle artan fiyatlarla işletmeler kâr elde ediyormuş gibi görünmektedir. Tüccarımız, sanayicimiz sattığı malı aynı fiyattan yerine koyamamakta, sermayesi her geçen gün erimeye devam etmektedir. Bununla beraber finansmana erişim imkanız hale gelmiştir. Enflasyon muhasebesinin işletmenin enflasyon karşısında mağdur olmasının önüne geçecek bir unsur olması beklenirken, değerleme artışlarının mali kâr olarak vergilendirilmesinin, işletmeler için kazanmadığı paranın vergisini ödemek gibi bir sorun oluşturacaktır.

Bu haliyle enflasyon düzeltmesini uygulamak Anayasa’daki “Vergi Mali Güce Göre Ödenir” ilkesine aykırı sonuç doğurmaktadır. Gelecekte elde edilip edilmeyeceği belli olmayan bir gelir, değerleme suretiyle bugün peşin olarak vergilenmiş olmaktadır. İş dünyasının temel gerçeklerinden biri olan “Sermaye Yetersizliği” nedeniyle borçlanan işletmeler, düzeltme sonucunda enflasyondan kazançlı çıktığı kabulüyle ek vergiye tabi tutulmaktadır. Gayri faal işletmeler aktifindeki varlıklar nedeniyle kazanç elde etmiş kabul edilerek yıllarca vergi ödemek durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. İşletmelerin aktifinde yatırım amaçlı tutulan arsa değerlenerek kazanç elde edildiği kabul edilerek vergilendirilmektedir. Ödenmesi gereken vergi, gelir ya da kurumlar vergisi olmaktan çıkarak servet vergisi haline dönüşmektedir.

Sonuç olarak; vergi ödeme gücü olmayan mükelleflere bu tür bir yaklaşımla baskı oluşturmak, ekonomik anlamda bazı firmaların batmasına veya ciddi anlamda sıkıntılar yaşanmasına neden olacaktır. Bu tür vergilendirme politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından daha uygun çözümler bulunması gerekmektedir.”

Kaynak: BÜLTEN-VAN TİCARET VE SANAYİ ODASI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.