Van’ın gözde yeri unutulmaya yüz tuttu

Van’ın merkezinde bulunan, kente estetik bir görünüm sunmak amacıyla yapılan ve birçok kişi tarafından tercih edilen Aydın Talay Yer Altı Çarşısı, unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Van’ın gözde yeri unutulmaya yüz tuttu
VAN
Yayınlama: 16.08.2024
A+
A-

Yer Altı Çarşısı, görüntüsüyle adeta harap bir yapıyı andırıyor. Çarşının ne bir yürüyen merdiveni var, ne de aydınlatması. Engelliler için yapılan asansörü bile çalışmıyor. Çarşı esnafı da bu konudan oldukça mustarip. Yetkilere seslenen çarşı esnafı bir zamanlar Van’ın göz bebeği olan bu yerin tekrar ön plana çıkartılmasını istiyor.


Yeraltı Çarşısı Sorumlu Başkanı Hayrettin Kaplan, yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, şunları söyledi:
“Asansörümüz yıllardır çalışmıyor. Yapılmış ama boşuna yapılmış. Aydınlatmalarımız çok kötü. Girişlerin her tarafına birçok kişi tarafından afişler asılmış bu da çok çirkin bir görüntü oluşturuyor. Belediye yetkililerinin bu konuda yardımlarını bekliyoruz. Burası Van’ın gözde yeri. Bir meydan olarak görülüyor. Ama camlarımız çok kötü. Bunun temizlenmesini istiyoruz. Aydınlatmamız çok kötü akşam saat 5 oldu mu burası resmen ölüyor. Özellikle de kış mevsiminde. İsteğimiz bu sorunların biran önce hal olması. Yetkililerin bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz. İranlılar burayı çok az tercih ediyor. İşlerimiz genel olarak ekonomik krizden dolayı düşmüş. Eski işimizin çeyreğini yapamıyoruz. Bugün her şeyimiz çok pahalı. Mesela bir ürünü bin liraya verdiğimiz zaman İranlıların maaşı da örnek veriyorum bin liraydı. Şuan bir İranlının maaşı hala bin lira ama o ürün 5 bin lira. Başka ülkelere oranla bizim ekonomimiz tavan yapmış durumda” ifadelerini kullandı.


Çarşı esnafı Aydın İddiğ de ”Yeraltı çarşısının en büyük sorunu burada şehrin göbeğinde olmasına rağmen bir yürüyen merdivenimizin olmaması. İkinci bir sorunumuzda yeraltında bulunan bazı kısımlar damlıyor. Bir de buraya gelen yaşlı, hasta, engelli ya da çocuklu vatandaşlar girişlerde hep sıkıntı yaşıyor. Burada engelli asansörümüz var ama maalesef ki kurulduğundan bu yana çalışmıyor. Neden çalışmadığıyla ilgili kimse bir açıklamada yapmadı. Buranın ortak giderini belediye karşılayabilir. Çünkü bu durum esnaf için büyük bir külfet. Bir de kiralar konusu var. Burası biraz basık olduğu için dışarıya göre biraz daha uygun kira fiyatları tamam ama biraz daha azami şekilde bir indirim yapılabilir. Yani dışardakilere göre yüzde 62 bir zam oranı da var 9. ayda, en azından bu yıl ki kiraların aynı şekilde devam etmesini istiyoruz” dedi.


“Buranın daha modern bir görünüme kavuşturulmasını istiyoruz”
Çarşının yenilenmesini isteyen İddiğ, “Satışlarımızda şuan bir durgunluk var ama biliyorsunuz şehrimizin en büyük ticari atmosferini geliştirmek için İranlıların buraya akın etmeleri gerçekten esnaf için olumlu geçiyor ama bizim burası biraz daha pasif kalıyor. Genelde AVM’leri yâda kurumsal firmaları tercih ediyorlar. Buranın biraz daha görsel olarak güzel ve modern bir şekilde yapılması onlarında burayı tercih etmelerini sağlar” vurgusunu yaptı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.