Vanlı hayvanseverden yetkililere çağrı!

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri toplanacak, bakımevlerine alınacak, köpekler kısırlaştırılarak sahiplendirilecek. Bu konudaki sorumluluk belediyelerde olacak.

Vanlı hayvanseverden yetkililere çağrı!
VAN
Yayınlama: 06.08.2024
A+
A-

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.” hükümleri uygulanacak.


“Bu durum insanlığa sığmıyor”
Hayvanlarla alakalı çıkan yasa hakkında konuşan hayvansever Güler Ödemiş, “Hayvanlarla ilgili çıkan yasanın başı da bozuk, sonu da bozuk. Şimdi hayvanlara bütçe ayrılıyor. Yeme ve içmeleri için bir bütçe ayrılıyor. O bütçenin nereye gittiği, kime verildiği belli değil. O ayrılan bütçe bir tarafa dursun sen hayvanın doğasını, ortamını bozmuşsun kısırlaştırma sistemini yapamıyorsun, Çip sistemini yapamıyorsun, hiçbir düzenini kuramıyorsun o hayvanı başıboş bırakmışsın ve sonra diyorsun ki uyutacağım. Öldürme adı altında uyutacağım diyorsun. Yani bu durum insanlığa sığmıyor. İnsan kendisinden utanıyor. Sadece bizim ülkemizin dışında her yerde hayvana sevgi ve saygı var. Hayvan hakları koruması her şeyi var. Bizim ülkemizde de adı var kendisi yok. Hiçbir şeyi yok yani yapılmıyor. Hayvanlara yazık günah değil mi? Ne hakla sen Allah’ın verdiği canı almaya kalkıyorsun ki? Senin hiçbir hakkın yok!” dedi.


“Hayvanlar uyutma adı altında katlediliyor!”
Yapılması gerekenlerle ilgili konuşan Ödemiş, “Hayvanlar kısırlaştırılır. Hayvan evleri yapılır, hayvan hapishaneleri yapılmaz! Sen benim vergimle, başkalarının vergisiyle alıyorsun o bütçeyi ayırıyorsun bari takip et. Onun kısırlaştırılması, onun bakımı, onun yemesi-içmesi ve doğasını düzelttiğin zaman zaten ekosistem kendi kendine düzeliyor ki. Ortalıkta hiç başıboş hayvan da olmaz. Petshoplar takip edilsin. Kaç tane hayvan alındı. Bir kuyumcu takip edilebiliyor mesela. Ne kadar altın aldığı, gelir giderleri filan. Küçük esnaflar kontrol ediliyor ama petshoplar neden takip edilmiyor? Yazık günah değil mi? O hayvanlara işkence çektiriyorsun. Hamile bıraktırıyor, doğurtturuyor ondan sonra başı boş bir şekilde atıyor dağ başına ve o hayvanı ölüme terk ediyor. Sen bütün hayvanları atıyorsun dağın başına açlıktan ölsün, işkenceyle ölsün. Ya da hadi uyutalım, uyutma adın altında katledelim diyorsun” ifadelerini kullandı.

“Hayvana bakan insan gerçekten insan mı?”
Hayvanın sahibiyle ilgili konuşan Ödemiş, “Hayvana bakan kişi de acaba gerçekten insan mı? Alıyor tecavüz ediyor, alıyor zincire vuruyor, alıyor eve hapsediyor, kapıyı kilitleyip zincire vuruyor ve aç susuz bırakıyor, tatile gidiyor. Alıyor biraz seviyor maddi durumu kötü oldu diye yine atıyor bir dağ başına gidiyor. Yani çip sistemi diyor, kimlik diyor ama takip sistemi yok! Hayvan senden hiçbir şey istemiyor. Bir kap su evindeki artığı çöpe attığın yemeği istiyor. Yani herkes bu konuda sorumlu olursa aslında bu sistem yine otomatikman çözülür. Hayvanı aç bırakıyorsun, vay beni parçaladı, vay beni dövüyor falan filan diyor. Hayvanı sen gidip döversen, işkence ettirirsen, aç bırakırsan korkarsa karşı taraftan tabi ki kendini koruma altına alacak. Açsa hayvan saldıracak. İç güdüsüyle hareket eder aç hayvan. Ama iki kere başını okşadığın zaman, sevdiğin zaman hayvan hiç kimseye zarar vermez. Sadece kedi yâda köpek için değil bütün mahlûkatlar için de aynı şeyler söz konusu bence. Keşke bu yasa olmazsa, uyutma olmasa. Sen şimdi katlediyorsun, Osmanlı zamanında da katledilmiş diyip, örnek veriyorsun ama o ekosistemi de düzeltebilecek misin? 5 sene sonra aynı tas, aynı hamam. Bu yasayı geri çeksinler. Lütfen hiç kimse istemiyor. Depremde de onlara ihtiyacımız vardı. Hayvan ard niyetsiz seni seviyor. Sana maneviyat aşılıyor ve maneviyatın yükseliyor. Bir de onu Allah yaratmış senin bunu yapmaya hakkın yok ki! Onu koruyup kollamak zorundasın. Allah 2 kuluna sessiz kullarım demiş. İnşallah insanlığımızı kaybetmeyiz! Eğer bir hayvana sahip çıkamıyorsanız lütfen sahiplenmeyin ve petshoplardan lütfen hayvan satın almayın! Dışarıda bakıma muhtaç olan hayvanları sahiplenin onların ilgiye ihtiyaçları var. Llütfen hayvanları toplamaya geldiklerinde izin vermeyin! Biz bakıyoruz deyin” vurgusunu yaptı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.