Bakan Yumaklı: “90 milyon avro IPARD hibe desteği sağlanacak”

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD III Programı 3. Başvuru Çağrı İlanı yayımlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD III Programı 3. Başvuru Çağrı İlanının toplam destek bütçesinin 90 milyon avro olarak belirlendiğini bildirdi.

Bakan Yumaklı: “90 milyon avro IPARD hibe desteği sağlanacak”
Yayınlama: 01.08.2024
A+
A-

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen ve 2011 yılından beri uygulanan IPARD I ve IPARD II Programları kapsamında, bugüne kadar 25 bin 506 adet tesis ve proje ülkemize kazandırılarak girişimcilere toplam 45,5 milyar TL hibe desteği verildi. Böylece toplamda 96,9 milyar TL’lik yatırım hayata geçirilerek 102 bin 400 kişiye istihdam sağlandı.

Programın büyük başarı göstermesi üzerine IPARD III Programı 2024 yılı itibarıyla 81 ile yaygınlaştırıldı. Başvuru sayısında büyük oranda artış beklendiği için ulusal katkı oranı yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltildi. Böylelikle IPARD III Programı’nın toplam bütçesi ise 555 milyon avrodan 785 milyon avroya çıkarıldı.

2024 yılından itibaren 7 yıl süreyle uygulanacak olan IPARD III Programı kapsamında, başvuru yapacakların projelerinin ön hazırlıklar sürecini rahatça yürütebilmeleri ve inceleme aşamasının hızlandırılması amacıyla ilk kez yıllık çağrı takvimi yayımlandı. ‘IPARD III 2024 Yılı Çağrı Takvimi’ mart ayı içerisinde kamuoyu ile paylaşıldı.

Çağrı Takvimine uygun şekilde IPARD III Programı Birinci ve İkinci Başvuru Çağrı ilanları geçtiğimiz aylarda yayımlanmıştı.

“90 MİLYON AVRO IPARD HİBE DESTEĞİ SAĞLANACAK”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD III Programı 3. Başvuru Çağrı İlanının 31 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla yayımlandığını duyurdu.

“Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” tedbirinden yayımlanan destek bütçesinin, 90 milyon avro olarak belirlendiği bilgisini veren Yumaklı, destek için süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üreten tarımsal işletmelerin müracaat edebileceklerini vurguladı.

Bakan Yumaklı, söz konusu işletmelere sektörlerinde sunulacak projelerin yapım işleri, makine-ekipman ile hizmet alımları ve görünürlük harcamalarına yönelik giderlerinin destekleneceğine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“IPARD III Programı gereğince, Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Tedbirinde baz hibe oranı yüzde 60 olup dağlık alanda yapılan yatırımlar ve genç çiftçiler ve üretici örgütleri tarafından yapılacak yatırımlar için bu oran yüzde 70’e kadar çıkabilecektir.  Ayrıca atık su ve atık yönetimi ile ilgili yatırımlar veya atık yönetimi ile bağlantılı yenilenebilir enerji veya döngüsel ekonomi tipi yatırımlar için ekstra yüzde 10 olmak üzere kümülatif destek en fazla yüzde 75 olarak belirlenmiştir.”

ONLINE BAŞVURU

IPARD III Programı 3. Çağrı Dönemi kapsamında, yatırımcıların proje başvurularının online sistem kayıtlarını 16 Eylül-18 Ekim 2024 tarihleri arasında onlinebasvuru.tkdk.gov.tr internet sitesi üzerinden yapabileceklerini belirten Bakan Yumaklı, “Başvuru paketlerini de 25 Ekim 2024 tarihine kadar 42 TKDK İl Koordinatörlüğü ve 39 ilde faaliyet gösteren TKDK İl İrtibat Ofislerine teslim edebileceklerdir. Akabinde, projelerin kontrolleri gerçekleştirilip desteklenmek üzere seçilen projeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.” bilgisini verdi.

Yumaklı, IPARD destekleri kapsamında hayata geçecek yatırımlar ile kırsal alanlarda mevcut iş faaliyetlerinin geliştirilmesini ve yeni iş alanları oluşturmasını amaçladıklarının altını çizdi. Aynı zamanda bu bölgelerde yaşayan vatandaşların gelirlerinin artmasına da katkı sunduklarına işaret eden Yumaklı, IPARD III Programı 3. Başvuru Çağrı döneminin üreticilere ve girişimcilere hayırlı olmasını diledi.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.