Van’da kanserde erken tanı için mobil araçlar kullanılıyor

Van’da; kamu hastaneleri ve halk sağlığı merkezlerinin yanında 2 adet mobil araç ile meme, bağırsak ve rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi ve tedavisi yapılıyor.

Van’da kanserde erken tanı için mobil araçlar kullanılıyor
VAN
Yayınlama: 25.07.2024
A+
A-

Aile sağlığı Merkezlerinde kurulan mobil kanser tarama aracı sayesinde; 30-65 yaş kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş kadınlara meme kanseri, 50-60 yaş hem kadın hem de erkeklere ise bağırsak kanseri konusunda basit yöntemlerle taramalar yapılıp gerekli tedavi merkezlerine yönlendirilmeleri sağlanıyor.

Kanser çok önemli bir halk sağlığı sorunudur”

Konuyla ilgili konuşan, Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doktor Muhammet Taha Bostancı, Kanserin, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti.

Bostancı, “Kanserin bizim için önemli olmasının nedeni erken dönemde basit tarama testleri ile yakalayabileceğimiz türlerin olması. Geç dönemde yakalandığı zaman yüksek tedavi maliyetleri, iş gücü kayıplarına neden olmasıdır aslında.  Sağlık Bakanlığının bu konuda yürüttüğü tarama programları var. Aynı zamanda ilimizde de Sayın valimiz tarafından başlatılan ‘Sağlıklı kadınlar, sağlıklı nesiller’ projesi ile de bu hizmetleri devam ettiriyoruz” dedi.

“Erken dönemde tanısını koyduğumuz kanser türleri; bağırsak, meme ve rahim ağzı kanseridir”

Geçen yıl 75 bine yakın, bu yılın ilk 6 ayında da 44 bine yakın vatandaşa kanser tarama hizmeti sunduklarını belirten Bostancı, “Erken dönemde tanısını koyduğumuz kanser türleri; bağırsak, meme ve rahim ağzı kanseridir. 30-65 yaş kadınlarda rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş kadınlara meme kanseri, 50-60 yaş hem kadın hem de erkek vatandaşlarımıza da bağırsak kanseri konusunda basit yöntemlerle taramamızı yapıp şüpheli bir durum varsa bunları ileri sevk merkezlerimize, hastanelerimize yönlendiriyoruz. Taramaları yaptıktan sonra yönlendirmeleri de yine kendimiz yapıyoruz. Mutlaka 10 gün içinde hastalarımıza randevu alıp tedavilerini alana kadar takiplerini yapıyoruz. 2023-2024 yılları arası takip ettiğimiz meme kanserinde tanı almış 73, bağırsak kanserinde de tanı almış 14 hastamız var. Bunların takipleri ilçe sağlık müdürlüklerimiz ve halk sağlığı hizmetleri başkanlığımız tarafından yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Van’da 7 tane mamografi cihazı ile hizmet vermekteyiz”

Van’daki bütün sağlık kurumlarında hem rahim ağzı kanseri taraması hem de bağırsak kanseri taraması hizmetinin verildiğini hatırlatan Bostancı, “11 kamu hastanemiz ve KETEM merkezimizde, ilçe sağlık müdürlüklerimizde, sağlıklı hayat merkezlerimizde ve aile sağlığı merkezlerimizde bu hizmetleri vermekteyiz. Meme kanseri daha özellikli bir hastalık olduğu için 40 yaş üstü kadınlarımıza mamografi çekimi yapıyoruz. 7 cihazımız var şuan. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanemizde, Dursun Odabaş Tıp Merkezimizde ve Erciş Rıdvan Çevik Devlet Hastanemizde. Bunu dışında 3 tane sağlıklı hayat merkezimizde (İpekyolu, Tuşba, Erciş) 2 tane de mobil tarama aracımız var. Bunların içinde de yine bütün taramalar yapılabilmektedir. Toplam 7 tane mamografi cihazı ile bu hizmeti vermekteyiz” diye konuştu.

“En ücra noktalardaki vatandaşlarımıza ulaşıyoruz”

Van’da 2 adet mobil kanser tarama aracının olduğu belirten Bostancı, “Bölgemiz kırsal alanları fazla olan bir yer. Bu aracı bütün ASM’lerimize göndererek, oradaki vatandaşlarımızı davet edip kendilerini yormadan sağlıklı bir şekilde hizmetlerimizi devam ettiriyoruz. En ücra noktadaki vatandaşımıza ulaşmak için bu mobil araçları kullanıyoruz. Bu araçlarda bahsettiğim 3 kanser türünün taramaları da yapılmaktadır” diye konuştu.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.