Vanlı ebeveynler bu habere dikkat! Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?

YKS sonuçları açıklandı ve gözler tercih sürecine çevrildi. Milyonlarca aday istedikleri üniversiteye yerleşebilmek için tercih yapacak. Peki, tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte yanıtı…

Vanlı ebeveynler bu habere dikkat! Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?
Yayınlama: 16.07.2024
A+
A-

Psikolojik Danışma Derneği Van İl Başkanı Ferhat Men, üniversite tercihleri yaparken dikkat edilmesi gerekenler hususlar hakkında konuştu.
Tercih sürecinde çok sayıda üniversite adayları için tercih stanttı açtıklarını belirten Men, “Biz burada tercih dönemlerinde çocuklara Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İş birliğinde yıllardır stant açıyoruz. Yardımcı oluyoruz ücretsiz bir şekilde. Bu senede sınav sonuçları açıklandı. Birçok veli ve öğrenci bu konuda çok heyecanlı. Umarız bu sonuçlar hepsi için hayırlı olur. YKS süreci biliyorsunuz önemli bir süreç ve bir çok yanlış yapılıyor. Tercih sürecinde farklı farklı yanlışlardan dolayı yanlış tercihler yapılıyor. Öncelikle dikkat edilmesi gereken ilk şey sınav hayatın çok önemli bir noktası değil. En önemli bir nokta değil. Bizim için sadece bir aşama bir fırsat. Bazı öğrenciler bunu hayatın çok merkezine koyduğu için çok olumsuz bir ruh haline gelebiliyor. Gerek yok. Çünkü her yıl yenilenen bir sınav var” dedi.

“Puana değil, sıralamaya bakılmalı”

Tercih yaparken puana değil, sıralamaya bakılması gerektiğini belirten Men, “ En önemli ve en çok yapılan hatalardan birini söylüyorum. Özellikle bu YKS sonuçları açıklandıktan sonra puanlar için bölümlere bakıldığında puana değil, sıralamaya bakılmalı. Çünkü puanlar değişken olabiliyor. Yani öğrencilerimiz bir bölüme girecekse geçen yıl hangi sıralamayla en son oraya yerleştiğine bakmalı tercih yaparken. Çünkü çok hata yapılıyor. Puana bakılıp gidiliyor ama puanla sıralama arasında değişim oluyor çoğu zaman. İkici olarak çok fazla yanlış bilgiden biri ölü tercih yani öne ve arkaya yazmak değil en çok öğrenci istediği bölümü yazmalı. Yani o tercih sırasında kendi sıralamasına bakıp, en çok istediği bölümden en az istediği bölüme göre sıralamalı. Bazen çocuklar bunu göz ardı edip, ailesinin istediğini, bazen de çevresinin istediğini bazen de puanlamada hani düşük puandan aşağı yazmak istemiyor. Çok istediği bölümü es geçiyor. Gerek yok. En çok istedikleri bölümü yazsınlar yani en çok istediklerinden en az istediklerine doğru sıralasınlar tercih listelerini yaparken, Birde tercihlerini yaparken çok hayali olmasınlar. Mesela sıralaması 100 binse 30 binden değil, sıralamasına yakın 80 binden bölümler yazılarak başlanabilir ama çoğunlukla yazılacak bölümler 100 bin- 120 bin civarı bölümlerdir. Örnek veriyorum ben şimdi. Ondan sonra garanti olsun diye de biraz daha düşük sıralamalara kadar inilebilir. Mesela 100 binse kişinin sıralaması 160 bin, 170 bine kadar bölüm yazması lazım. Çünkü değişim oluyor. Mesela biliyorsunuz çok önemli bir değişim oldu bu son dönemde 2. öğretimler kapatıldı. Eee bu ne olacak? Kontenjanları azaldı. O yüzden bölüm yazarken bu konu da dikkate alınmalı. Artık kontenjanlar kısıtlandı. İkinci öğretimler kalktı. Bunlar çok önemli değişkenler. O yüzden buradan hareketle biraz daha garanti yapılması lazım. Kontenjanlar azaltılıyor. Yani önceki gibi 180 kişi değil 90 kişi alacaklar. Bu kısım önemli. O yüzden garanti yapsınlar listelerini yani sıralaması kişinin 100 binse 160 bin, 170 bine kadar bölümleri yazması gerekiyor” dedi.

“Tercihlerde istemedikleri bölümleri yazmasınlar”

Tercih yaparken istemedikleri bölümü yazmamaları konusunda öğrencileri uyaran Men, “Bu listede en önemli olan şey, istemediği bölümü yazmamaları. Çünkü bölüm yazıp gittiklerinde ve yerleştiklerinde puanları kesiliyor öğrencilerin. Yani diploma puanının yarısı kesiliyor. Tercih yaptığında değil, o tercihle yerleştiğinde çocuğun puanı kesin bir sonraki YKS’ye girince diploma puanının yarısını alır ve bu çok ciddi öğrenciyi geriye atıyor. Birçok öğrenci bunun mağduriyetini yaşıyor. Öncelikle doğru bilinen yanlışlar şu şekilde, 1. Üniversiteye girerken ders çalışırım. Bunu yapan herkes hata yapıyor. Üniversiteye ders çalışmaya gidilmez. Bunu yapanlar çok mutsuz oluyor ve 2. Dikey geçiş yaparım, yatay geçiş yaparım diye gidenler yine yanlış yapıyor. 3.’sü farklı işlere yönelirim, farklı iş gruplarına atılırım deyip, gidenler de hata yapıyor. Üniversiteye gitmek istemiyorsanız tercih yapmamanız gerekiyor. Çünkü beraberinde birçok sorunu meydana getiriyor. Gidiliyor orada farklı yer kaplamalarına yol açıyor yani bir tercih yapılacaksa bu kariyer planlaması sonucunda yapılmalı, ailelerden kaçmak için değil. Yâda gidip YKS’ye çalışmak için değil. Mesela diploma puanı diyelim ki 100 diploma puanı sınava 60 puan verir. 0.6 sı alınır. Eğer o kişi tercih yapıp, yerleşmişse yarısı kesiliyor. Düşünsenize 30 puanı gidiyor. Büyük bir puan kesintisi oluyor. Bu yüzden bu sene o üniversiteye gitmeyeceklerse tercih yapmamaları gerekiyor” vurgusunu yaptı.

“Araştırmalarını iyi yapsınlar”

Yapılan tercihlerde iyice bir araştırılma yapılması gerektiğini belirten Men,” Bir de çok araştırma yapsınlar. Alanlarının uzmanlarından bilgi alsınlar. Mesela farklı meslek mensupları var. Sosyoloji, felsefe, bunlardan değil, psikologlardan, psikolojik danışmanlardan tercih danışmanlığı yapan uzmanlardan destek almaları gerekiyor. Çünkü bazen dershanelere destek almaya gidince onlar dershanelere gelsin diye bazen çocukları manipüle edebiliyorlar. Bu yüzden çocuklarınız alan uzmanlarından kendi hedefleri doğrultusunda tercih yapsınlar. Yani bu tarz manipülatör şeylere açık hale gelmesinler. Bunun yolu da kendi araştırmaları. Kendileri girip, kaynaklardan araştırsınlar. Araştırabilecekleri en önemli kaynakları şöyle sıralayayım. 1. YÖK Atlas. Çok önemli bir sistem. En güzel sistem bu. Orada üniversiteler hakkında bilgiler, bölümler hakkında bilgiler, her şey mevcut. Onun dışında özel üniversiteleri tercih edecekler mutlaka araştırsın. Bazı programlar yanıltıcı olabiliyor. O yüzden en önemlisi ÖSYM Klavuzu incelenmeli, YÖK Atlasa bakılmalı. İnternetteki bazı tercih robotları tercih edilebilir ama YÖK Atlas da kontrol edilmeli. Güncel mi değil mi diye? Çocuklar bazen bölüm tercihi yaparken farkında olmadan ilçeleri de tercih edebiliyorlar. Gittikleri ilçeler de de yurt olmuyor. Van- Başkale yazıyor mesela Başkale Meslek Yüksek Okulu. Çocuk bu Başkale kısmını görmüyor. Van’ı gördüğü için hemen atlayıp, tercih ediyor. Bu yüzden mutlaka özel koşul ve açıklamalara bakmaları lazım. Bu özel koşul açıklamalarında eğitim görüleceği yer neresi? Mutlaka öğrencilerimiz özel koşul açıklamalarını okusunlar. Araştıracakları soruların cevabı hepsi orada belirtilir. Yüzüncü Yıl Üniversitesi tercihler konusunda ücretsiz stand kuruyorlar. Bu konuda destek alınabilir. Ayrıca bu süreçte öğrenciler kendi okullarının rehber öğretmenlerinden destek alsınlar bu da çok önemli bir konu” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.