Geçmeyen boğaz ağrısının nedenleri! Sürekli tekrarlayan boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Boğaz ağrısı, yaygın olarak görülen bir enfeksiyon durumudur. Basit ama doğru bir şekilde önlem alınmadığı takdirde hastalığın daha da ilerlemesine sebep olmaktadır. İşte, boğaz ağrısına iyi gelecek etkili yöntemleri sizler için derledik.

Geçmeyen boğaz ağrısının nedenleri! Sürekli tekrarlayan boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Yayınlama: 19.07.2023
A+
A-

Boğaz ağrısı kış aylarında yaygın bir şekilde görülen ve kontrol altına alınmadığı takdirde iyice kötüleşen bir rahatsızlıktır. Boğaz bölgesinde tahriş, acı ve kaşınma hissi ile fark edilir.

BOĞAZ AĞRISI NEDİR VE NEDENLERİ NELERDİR?

Boğaz ağrısının çeşitli sebepleri olabildiği gibi en yaygın nedenlerinden biri olan viral enfeksiyonun sebep olduğu ağrı birkaç gün içerisinde geçebilmektedir. Bakterilerin neden olduğu ağrı durumları ise daha kalıcı olduğu için doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanması gerekmektedir.

Boğaz ağrısı, etkilediği bölgeye göre 3 (üç) şekilde isimlendirilmektedir:

Yutak bölgesini etkiliyor ise, farenjit,
Bademciklerden birini ya da ikisini birlikte etkiliyor ise, tonsilit,
Gırtlak veya ses tellerini etkiliyor ise, larenjit.

Boğaz ağrıları, enfeksiyon dışında bazı hastalıklara ve sebeplere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bunların arasında çoğunlukla alerjik reaksiyonlar, mide rahatsızlıkları, çevre kirliliği, boyun bölgesine alınan darbeler ve boğazı kurutacak kadar kuru havaya maruz kalmak görülmektedir.

Boğaz ağrısı şikayeti herkeste olabileceği gibi aşağıda belirtilen durumlara sahip kişilerde daha sık görülebilmektedir.

Çocuklarda, gençlerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde enfeksiyona bağlı boğaz ağrısı sıklıkla görülebilir.
Ağız, boğaz ve gırtlak kanserinin temel sebeplerinden biri olan sigara kullanımı ya da aşırı tütün dumanına maruz kalmakta boğazı tahriş ederek boğaz ağrısına sebep olmaktadır.
Kalabalık ortamlarda bulunmak zorunda kalan, başkaları ile sürekli temas halinde olan kişilerde büyük risk taşımaktadır.

Geçmeyen boğaz ağrısının nedenleri! Sürekli tekrarlayan boğaz ağrısına ne iyi gelir?

BOĞAZ AĞRISI İÇİN NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Viral enfeksiyona bağlı boğaz ağrısı genellikle 7-10 gün arasında, basit önlemler ile geçmesi gereken bir hastalıktır. Eğer bu süre de geçmemiş ve şikâyetleriniz giderek artıyor ise acilen bir hekime başvurmanız gerekmektedir. Kulak Burun Boğaz (KBB) uzman doktorları;

Nefes alma ve yemek yerken ya da bir şeyler içerken zorlanma,
Yüz ve boyun bölgesinde fark edilebilir bir şişlikte,
Olağan dışı yüksek ateşte,
Öksürürken ya da tükürürken kan gelmesi durumunda,
Geçmeyen ve şiddetli kulak ağrısı gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden bir hekime başvurmanızı önermektedir.

Geçmeyen boğaz ağrısının nedenleri! Sürekli tekrarlayan boğaz ağrısına ne iyi gelir?

BOĞAZ AĞRISI TANISI NASIL KOYULUR VE TEDAVİ SÜRECİ NASIL İLERLER?

Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoru öncelikle boğaz ağrısının nedenini öğrenmek için hastanın semptomlarını dinleyerek, detaylı tıbbi geçmişini inceler. Ardından fiziki muayeneye başlayan doktor, lenf bezlerini, kulakları ve burun deliklerini kontrol eder. Daha sonra uygun vakalarda, streptokok adı verilen bakterilerin neden olduğu enfeksiyonun sebebini öğrenmek için salgı örneği alabilirler. Bu işlem sırasında doktorunuz boğazın arka kısmına çubuk yardımıyla steril bir bez sürer ve aldığı numuneyi laboratuvara gönderir. Hızlı bir şekilde sonuç veren bu test dışında doktorlar genelde daha güvenilir ve hassas sonuçlar veren boğaz kültürü testini de isteyebilmektedir. Boğaz kültürü testi 24-48 saat arasında sonuç vermektedir.

Viral enfeksiyon, soğuk algınlığı ve grip vakalarının sebep olduğu boğaz ağrıları çoğunlukla tıbbi destek almadan 7-10 gün arasında düzenli sıvı tüketimi ve dinlenme ile geçmektedir.

Bakteriyel boğaz ağrısında ise doktor kontrolünde reçete edilen ilaç tedavisinin düzenli ve belirtilen şekilde kullanılması gerekmektedir. Doktorunuzun reçete ettiği şekilde kullanılmayan ilaçlar, hastalığın kötüleşmesine ya da farklı bir bölgeye yayılmasına sebebiyet verebilmektedir.

Viral ya da bakteriyel enfeksiyon dışında gelişen boğaz ağrılarına ise doktorunuz gerekli tedaviyi uygulayacak ve ona göre bir ilaç reçete edecektir.

Geçmeyen boğaz ağrısının nedenleri! Sürekli tekrarlayan boğaz ağrısına ne iyi gelir?

BASİT BOĞAZ AĞRISINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Enfeksiyon kaynaklı basit boğaz ağrılarını önlemek için;

Kalabalık ortamlarda, toplu taşımalarda el dezenfektanı ve maske kullanın.
Enfeksiyon riski taşıyan kişilerden uzak durun.
Ortak kullanım alanları ile temas ettikten sonra gerekli temizliği sağlamadan burun ve ağız bölgenize dokunmayın.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için doktor kontrolünde takviye edici gıdalar kullanın ve sağlıklı beslenin.
Düzenli olarak sağlık kontrolleri ve tahlillerinizi yaptırın.

BOĞAZ AĞRISINA EVDE UYGULANABİLECEK ÖNERİLER NELERDİR?

Boğaz ağrınız kronik bir hal almamış ve daha basit bir düzeyde ise aşağıdaki önlemler ile durumun ilerlememesine yardımcı olacaktır.

Gün içerisinde bol bol su tüketilmelidir.
Bir bardak ılık suyun içerisine yarım çay kaşığı tuz koyarak iyice karıştırın. Ardından bu su ile gargara yapıp, tükürün.
Bulunduğunuz ortamın çok kuru olmaması için özellikle uyku esnasında peteğin üstüne bir tane ıslak havlu ya da varsa sobanın üzerine içi su dolu bir çaydanlık koyarak ortamın nem dengesini sağlayabilirsiniz.
Günlük olarak tükettiğiniz içeceklerin çok soğuk ya da sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.
Bal, antimikrobik özelliği sahip olduğu için boğaz tahrişlerini rahatlatarak yara onarımını destekler.
Boğazlarınız da hassasiyet oluştuğu zamanlar yutulmasında sizi zorlayacak yiyecekler tercih edilmemelidir. Bunun yerine ılık çorba, püre, lapa gibi kolay yutulabilir yiyecekler tercih edilmelidir.
Aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Sigara kullanımına ara verilmeli ve aşırı sigara dumanına maruz kalınmamalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.