Vanlı İşletmeciler, yüksek maaşa rağmen nitelikli personel bulmakta güçlük çekiyor. Gençler, daha yüksek ücretler nedeniyle inşaat sektöründe çalışmayı tercih ediyor.
Ayda 21 bin TL’ye maaşa rağmen, inşaat sektörünün sunduğu yüksek ücretler nedeniyle birçok çalışan lokanta gibi yerlerde çalışmak istemiyor. İşletmeciler, bu durumun sektördeki iş gücü dengesini olumsuz etkilediğini vurguluyor.
Konuyla ilgili konuşan esnaf lokantası işletmecisi Mahkûm Durur, çalıştıracak personel bulmakta ciddi sıkıntı yaşadıkları söyledi.
Durur, “Çalışan bulamıyoruz. Bunun nedeni ise yüksek maliyete rağmen insanların batıya ya da deprem bölgelerine yönelmesidir. Onlara orada yüksek maaşlar ödeniyor. 21 bin TL maaş verdiğimiz halde eleman bulamıyoruz. Örneğin gıda sektöründe dönerci, kebapçı, fırıncı gibi pek çok arkadaşımız var. Hepsinin bir kısmı Adıyaman’da, Maraş’ta, deprem bölgesinde, inşaat sektöründe çalışıyor” dedi.
Batı illerinde olduğu gibi Van’da da yabancı uyruklu kişilerin çalıştırıldığına dikkat çeken Durur, millet de bize diyor ki ‘işte bunlara sigorta yapmamak için bunları çalıştırıyorlar’ ama gerçekten biz sigortadan dolayı değil, eleman bulamadığımızdan dolayı yabancı uyruklu eleman çalıştırıyoruz. Bu bizde tek değil lokantalarda çalışanların yüzde 80’i yabancı. Çünkü biz Türk eleman bulamıyoruz.
Maliyetlere de değinen Durur, “Etler pahalanmış, ekmek pahalanmış, sebze pahalı. Bayramın birinci günü et fiyatı 495 TL oldu öncesinde 450 TL’ye alıyordum. 45 TL zam geldi. Gelen zamlarla kebabı 270 TL’den satıyorum yâda diğer ürünlere yansıtıyorum. Yine de kurtarmıyor. Kasaplardan alınan etlerin kontrol edilmesi gerekiyor. Piyasa şu anda serbest, herkes istediği fiyatı söylüyor. Bazıları dana eti diye aslında inek eti satıyor. Lokantalarda inek etini kullanamazlar. Bizdeki ürünlerin maliyeti o kadar fazla ki alamıyoruz. Pirinç, bulgur, salça hepsini İran malzemelerinden kullanıyorum. Dükkân kirası 50 bin TL. İnsanlarda sıcak para da kalmadı. Biz bu gidişle kepenk kapatırız “ ifadelerini kullandı.