Van’da düğün sezonunun başlamasıyla birlikte yöresel elbiselere olan rağbet arttı. Van’ın meşhur Fistancılar Sokağı’nda yoğunluk başladı.
Metre işi satılan; kaşlı tüller, incili tüller ve yeni çıkan ipekli taşlılar gibi çeşidi bulunan yöresel elbiseler, Van’da düğünlerin vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor.
Kumaşlar, daha çok Dubai ve Irak’tan Türkiye’ye geliyor. Hem nişan töreninde hem de düğünlerde gelinlik yerine de tercih ediliyor
Yöresel elbiseler olarak bilinen fistan, kendine özgü kesim, renk, desen, nakış ve detaylarla dikkat çeker. Ayrıca, bu giysiler genellikle el dokuması kumaşlar ve yerel olarak üretilen malzemelerden yapılıyor.
Yöresel elbiseler, geleneksel zanaatkârlık ve el işçiliği geleneğinin bir parçası olarak da kabul edilir. Bu giysilerin hazırlanması genellikle uzun süren el işçiliği gerektirir.
Konuyla ilgili konuşan Esnaf Faysal Atlı, kumaşları dolar üzerinden aldıkları için dolar yükseldikçe kumaş fiyatlarının da arttığını ifade etti. Atlı, “Biz de sıkıntı yaşıyoruz. Müşteriler de mecburen almak durumundalar. Mesela gelin tarafı bir şey istediği zaman damat tarafı almak zorunda. Genelde kaşlı tüller, incili tüller yeni çıkan ipekli taşlılar bunlar en çok tercih edilen ve bu yılın modasıdır. Ürünler genelde Dubai ve ıraktan geliyor. Kumaşı metre bazında alıp metre bazında satıyoruz” dedi.
Kumaş fiyatlarına da değinen Atlı, “Kumaşın metresi ürüne göre değişiklik gösterip ortalama içli dışlı fistanlar 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Terzimiz var müşterinin ölçülerine uygun olarak dikiyoruz” ifadelerini kullandı.
Yöresel ürünlerin özelliklerine değinen Atlı, “Yani bizim yöresel fistanlarda çok canlı çeşitler var. Çok fazla çeşit var ışıl ışıl giymeleri gerekiyor. Düğünlerde daha canlı ve şık görünümü var. Bir düğünde giydiğini diğer düğünde giymiyor değiştirip değiştirip giyiniyorlar. Genelde en çok sattığımız ürün gelinlere nişanda kırmızı elbise, onlarda satışımız oldukça iyi. Gelinlik yerine beyaz fistan kumaşını da tercih edenler var” ifadelerini kullandı.