Uzmanlar, yetiştirilecek bitkinin yeteri kadar güneş ışığını alması, doğru toprağın kullanılması ve bitkiye uygun saksının seçilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Bitkiler, insana pozitif enerji veren, sinirini ve stresini alan canlılardır. Aynı zamanda renk renk, çeşit çeşit görünümleriyle evlere ve iş yerlerine farklı bir hava katarlar. Fakat bulunduğu ortamdan koparıp evlere ve iş yerlerine alınan bitkileri doğal ortamında olduğu gibi yetiştirebilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar var.
Konuyla ilgili Gürpınar Habere konuşan Çiçekçi Burhan Biçer, çiçek bakımı hakkında bilinmesi gerekenleri paylaştı.
Evde her çeşit çiçeğin yetiştirilebileceğine dikkat çeken Biçer, “Tabi kî bunun için uygun ortam ve bakım gerekiyor. Bazı çiçekler suyu çok sever, bazı çiçekler suyu daha az sever. Mesela kaktüs suyu biraz daha az seven bir çiçek. Kauçuk ve tropikalde keza aynı. Yeri geldiğinde ekstra vitaminlerde veriliyor. Tabi biz vitaminin çok gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Çiçekçilerde satılan ürünlerin birçoğu iç mekân ürünü. Güneş bitkilere biraz zararlı, ev çiçeklerini komple yakabiliyor. Ev hanımları çiçek bakımı yaparken kafalarını çok fazla meşgul ederek yoruyorlar. Sosyal medyada çok fazla çiçek bakımı üzerine videolar seyrediyorlar. Ben bunların çok fazla gerekli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bu konu hakkında doğru bilinen çok yanlışlar var. Çiçek bakımı yaparken, muz kabuğu, yumurta kabukları kullananlar var. Biz bu tür bakımları kesinlikle önermiyoruz. Bu işle ilgilenenler olarak bizler de kesinlikle bu tarz bakımlar yapmıyoruz” dedi.
Çiçek bakımında en önemli kuralın düzenli sulama ve toprak olduğunu belirten Biçer, şunları söyledi:
“Bizim bakımlarımız sadece haftalık düzenli sulamadır. Genel olarak yaz aylarında çiçeklere ortalama haftada bir su vermek gerekiyor. Kışın ise 2 haftada bir. Bir de çiçekte sulama yaparken çiçeğin nemine dikkat etmek gerekiyor. Saksının büyüklüğüne de bağlı bu durum. Eğer toprak kuruysa bazıları 1 yâda 2 su bardağı olabiliyor. Bir de ortama göre değişebiliyor. Bazen toprağı çok kuru olabiliyor. O zamanda da toprağın kuruluğuna bakıp öyle müdahale etmek gerekiyor. Bazı kadınlar normal yer toprağı kullanıyorlar çiçekler için. Yer toprağını biz kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü yer toprağı çok sert ve çiçeğin köklerini sıklaştırıyor. Biz bu yüzden normal hazır toprak kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bir de piyasada bulunan bazı marketlerden toprak almalarını önermiyoruz. Aldıkları süre boyunca bazı sıkıntılar oluyor. 1 ay sonra çiçeklerinde sineklenme başlıyor. Bu tarz şikâyetleri çok fazla alıyoruz. Bu yüzden toprak almak için çiçekçileri öneriyoruz. Aldıkları toprak kesinlikle yer toprağı olmasın. Çiçekler farklı topraklarla da karıştırıldıklarında kurtlanma oluşur. Bazen bozulan yapraklar toprağa düşünce onları toplamadığımızda da kurtlanma oluyor. Çünkü bozulan yaprak toprakla birleşince bu durum toprağa da bulaşabiliyor. Çiçeğin toprağı, durumuna göre değişiyor. Misal bazıları yıllık bazıları iki yılda bir değiştirilir. Çiçeğin türüne ve durumuna göre. Görsel olarak çiçek toprağı kendini çok belli eder aslında. Toprak konusunda kesinlikle çiçekçileri tercih etsinler. Yer toprağı kullanmasınlar. Çiçeklerini araştırma yapıp çiçekçilere sorarak türüne göre bakımını yapsınlar. Ayrıca güneş ışığının çiçekler üzerinde bir takım zararları var. Çiçeklerini çok fazla güneş ışığına maruz bırakmasınlar. İki kapı ya da iki pencere arasında bırakmasınlar. Böyle olunca elektriklenme oluşuyor ve bu durumda çiçekleri bir hayli etkiliyor. Çiçeklerin toz kapmaması için haftada bir spreyle su sıkabilirler. Bu tavsiyelere uyulursa çiçekler daha güzel yetiştirilebilir. Sade ve normal bir bakımla güzel çiçekler yetiştirebilirsiniz.”
Kaynak: NECDET TAM- HABER GÜRPINAR