Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenecek Dünya Göçebe Oyunları, başladı.
İlk 3’üne Kırgızistan’ın ev sahipliği yaptığı organizasyonun dördüncüsü, Bursa’nın İznik ilçesindeki İznik Gölü’nün kıyısında düzenleniyor.
“Gelenekten Geleceğe Bir’iz!” sloganıyla düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları’nda 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele edecek.
Organizasyonun resmi açılış töreni, bu akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Açılış programı 19.00 ile 21.00 saatleri arasında düzenlenecek.
4. Dünya Göçebe Oyunları’nın ilk gününde kökpar-kökbörü, geleneksel okçuluk ve atlı okçuluk müsabakaları gerçekleştirilecek.
Kültürel etkinlikler de düzenlenecek
Organizasyon, spor müsabakalarının yanı sıra kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak.
Oyunlar için hazırlanan alanda, el sanatları atölyeleri, yöresel tanıtım çadırları ile uygulamalı atölyelerde vatandaşlar, kültür ve sanat alanında farklı deneyimler yaşayabilecek.
Gastronomi bölümünde evrensel tatları deneyimleyecek misafirler, İznik Köylü Pazarı’ndan alışveriş yapabilecek. Katılımcılara yöresel ikramlarda da bulunulacak.
Binicilik, okçuluk, geleneksel çocuk oyunları, çocuk obası sanat atölyeleri, izcilik ve hippoterapi (Atlı terapi) alanlarında özellikle çocuklar, eğlenceli anlar yaşayarak dolu dolu zaman geçirecek.
Sahne bölümünde ise evrensel müzikler ve halk dansları gösterisi ile Zara’nın vereceği konser, misafirlerin keyifli anlar yaşamasını sağlayacak.
Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim gösteri ekibi “Türk Yıldızları” da katılımcılara heyecan dolu bir gösteri sunacak.
Kültürel ve tarihi miras korunuyor
Dünya Göçebe Oyunları’yla dünyanın kültürel ve tarihi mirasının korunması sağlanacak.
Atlı oyunlardan ulusal güreşlere, okçuluktan gastronomiye, geleneksel sanatlardan sahne sanatlarına, çocuk oyun alanlarından etno pazara kadar farklı etkinliklerin yapılacağı 4. Dünya Göçebe Oyunları, dünyanın dört bir yanından halkların kültürel ve tarihi mirasını korumayı, kültürler arası iletişimi, dostluk ve uyumu güçlendirmeyi hedefliyor.
4. Dünya Göçebe Oyunları’na yoğun ilgi var
102 ülkeden 3 binden fazla sporcunun katılacağı etkinlik aynı zamanda Türkiye’nin kültürel diplomasisinin güçlenmesine, İznik’in daha iyi tanınmasına ve dünya çapında hak ettiği şöhreti kazanmasına da katkı verecek.
Branşlar
4. Dünya Göçebe Oyunları’nda müsabakaları yapılacak brançlar şöyle:
Atlı sporlar: Kökbörü, Kökpar.
Güreş: Alış, Aiırtmalı Aba Güreşi, Kapışmalı Aba Güreşi, Yağlı Güreş, Pehlivan Güreşi, Kazak Güreşi, Şalvar Güreşi, Mas Güreşi.
Okçuluk: Geleneksel Okçuluk, Uzun Mesafede Okçuluk, Atlı Okçuluk.
Program
Dünya Göçebe Oyunları’nda gün gün müsabaka programları şöyle:
Bugün:
08.00-12.00 Kökpar-Kökbörü
09.00-17.00 Geleneksel Okçuluk
13.00-16.00 Atlı Okçuluk
Yarın:
08.00-18.00 Atlı Okçuluk
09.00-12.00 Geleneksel Okçuluk
09.00-21.00 Mas Güreşi
10.00 Aşırtmalı Aba Güreşi
14.00 Yağlı Güreş
1 Ekim Cumartesi:
08.00-13.00 Atlı Okçuluk
09.00-21.00 Alış Güreşi
10.00-14.00 Kapışmalı Aba Güreşi
14.00 Şalvar Güreşi
17.30-19.00 Kuraş
2 Ekim Pazar:
08.00-16.00 Kökpar-Kökbörü
09.00-13.00 Kazak Güreşi
10.00-14.00 Tatar Güreşi
13.00-17.00 Pehlivan Güreşi
15.00-16.00 Büyük Güreş
4. Dünya Göçebe Oyunları’nda kökbörü maçları yapıldı
Bursa’nın İznik ilçesinde düzenlenen 4’üncü Dünya Göçebe Oyunları kapsamında kökbörü maçları yapıldı. Türkiye, Kırgızistan’a 9-3 mağlup oldu.
İznik ilçesinde düzenlenen 4’üncü Dünya Göçebe Oyunları kapsamında kökbörü maçları yapıldı. İlk maçta Özbekistan ile Kazakistan karşı karşıya geldi. Özbekistan, 7-1’lik skorla Kazakistan’ı mağlup etmeyi başardı. Günün ikinci ve son maçında ise Türkiye, Kırgızistan ile karşılaştı. Türkiye ise Kazakistan’a 9-3 mağlup oldu. Karşılaşmaları yaklaşık 2 bin kişi izlerken, kökbörü maçlarının yarın da devam edeceği belirtildi.
Göçebe Oyunları’nda atlı okçuluk müsabakaları başladı
Dünya Etnospor Konfederasyonunca dördüncüsü Bursa’nın İznik ilçesinde düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları’nın ilk gününde, atlı okçuluk müsabakaları başladı.
İznik Gölü kıyısında gerçekleştirilen oyunlar kapsamında Türklerin ata sporlarından olan ve dünya geleneksel okçuluk literatürüne “Kabak atışı” adıyla geçen geleneksel okçuluk yarışlarında 30 ülkeden 74 sporcu mücadele ediyor.
Sporcular, en hızlı şekilde at sürüp yerdeki ve direkteki iki hedefe oklarını göndermeye çalıştı.
At üstünde havadaki hedefe doğru dikine atışı içeren müsabakalarda sporcular hem atlarını dörtnala sürüyor hem de hedeflerden puan kazanma mücadelesi verdi.
Kadın erkek ayrımı olmayan karma yarışlarda, kadın sporcuların başarılı atışları seyircilerden ilgi gördü.
Müsabakaları, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya da izledi.
Atlı okçuluk, farklı branşlarıyla organizasyonun diğer günlerinde de devam edecek.
Kaynak : İHA