Teknoloji casusluğuna karşı uyardı! ‘Fransa’da bana operasyon yaptılar’

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Lokman Kuzu, teknoloji casusluğuna karşı uyarılarda bulundu.

Teknoloji casusluğuna karşı uyardı! ‘Fransa’da bana operasyon yaptılar’
Yayınlama: 17.01.2023
A+
A-

Haber7 – ÖZEL

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’nin konuğu olan TR Anten Elektronik A.Ş’nin Genel Müdürü Prof. Dr. Lokman Kuzu, önemli açıklamalarda bulundu.

Teknoloji casusluğuna karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Lokman Kuzu, kendisine yönelik de operasyon yapıldığını belirtti. Fransa’da uyutularak bilgilerinin çalındığını söyleyen Kuzu, önemli teknolojik çalışmalarda bulunan mühendisleri uyardı.

Osman Ateşli’nin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Lokman Kuzu’nun verdiği röportajdan o bölüm:

FRANSA’DA BANA OPERASYON YAPTILAR

Teknoloji casusu meselesi yine ülkemizde çok konuşulan konulardan bir tanesi. Özellikle işte Aselsan mühendislerimizin ortadan kaldırıldığıyla alakalı pek çok acı tecrübelerimiz de var.

2007 yılında bana operasyon yapıldı. Fransa’da bana operasyon yaptılar, her şeyimi çaldılar. Beni uyuttular. Çocukları gönderdim. Bir gün sonra operasyon yaptılar. Bu haber oldu mu? Olmadı. İşte Aselsan mühendislerine ne olduğu belli. O dönemdeki konuştuğumuz insanlar bu bilgileri biliyorlar. Şu anda da bilen çok vardır. Haber yapılıyor.

EMİNİM TEKNOFEST’TE BİR SÜRÜ CASUS VARDIR

Nasıl bir tedbir alınmalı?

Yurt dışına gidenlerle ilgili ya da yurtiçiyle ilgili bazı nitelikli bazı pozisyonlardaki insanlar için benim 1-1,5 saatlik hazırladığım güvenlik ve istihbarat ile ilgili bir sunum var. Bunu ben Uzay Enstitüsündeyken bazı arkadaşlara anlattık yani. “Yurt dışına bilgisayar götürmeyin” dedim. Çünkü gittiğinizde çalıyorlar. Hem de anahtarı kullanmadan kapıyı açıyorlar. Hani zorlanmış değildi. Normal bir hırsızlık değil. Normal bir hırsızlıkta bir şeye zarar verir. Öyle girer belki. Ama o hiç direkt girmiş, almış gitmiş. Beni uyuttukları gibi her şeyimi çalmışlardı. Yani USB bile götürmeyin. Götürdüğünüz bilgi önemli. “Her şeyi içmeyin” diyoruz. “Siz de yurt dışından gelen insanlara iyi dikkat edin.” Diyorlar ki “Bir şey içmek ister misin?” Sadece su içiyor yani. Niye çay istemiyor? Bir şüphesi var. Sıcak şeyin içine atacağınız küçük bir katkıyla bir adamı çok rahat konuşturabilirsiniz. “Bir şey yerken içerken, götürdüğünüz eşyanıza dikkat ediyor olmanız lazım. Her şeyi götürmeyin. Yangına, hırsızlığa, siber saldırıya karşı yedeklerinizi tutun.” Onları tavsiye ediyoruz. Eğer sizin elinizde nitelikli bir teknolojiyle ilgili bir şey varsa onu anlamaya çalışırlar. Bu Teknofest’e de eminim bir sürü casus geliyor. Gelir, gelmez mi yani? Türkiye neyi geliştiriyor, onu görüyorlar. İsim isim saymayayım şimdi ülkeleri. Merak ediyorlar tabii ki. Bizim S-400’le ne yaptığımızı nereden biliyorlar? 4 tane isme CAATSA yaptırımı çıkıyor. Bu isimleri nereden biliyorlar? Kimse tanımaz. Ama biliyorlar sonuçta. Bir yerden bilgi alıyorlar demek ki.

HERKES İLE İLGİLİ HER ŞEY TUTULUYOR

Artık açık kaynak istihbarat yapılıyor. Herkesle ilgili her şey tutuluyor. Bunun bir kısmını şu ülke, bir kısmını bu ülke tutuyor. Sizin ülkeniz de sizinle ilgili tutuyor. Herkes bir şey tutuyor. Zaman zaman bunlar da kullanılıyor. Onun için yazdığımıza, çizdiğimize, muhataplarımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bu böyle şey bir ortam. Yani biz izleniyoruz. Yani bizi izliyorlar mı? Evet, izliyorlar.

HER İŞTE WHATSAPP’I KULLANMAK BÜYÜK HANDİKAP

Cep telefonlarımız bizi takip ediyor mu?

Bu iki amaçla yapılıyor olabilir. Bir pazarlama amacıyla sizin konuştuğunuz sözcüklerden bir kısım ürünleri getiriyor. İkincisi de istihbarat amaçlı dinleniyor. Ha, bunların işlenmesi konusunda çok büyük bir veri var. “Big data” var. Ben nitelikli hedef olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla hani bakanların dikkatli olması lazım. Bakanlar, müsteşarlar esas isimleri ve her yazışmayı işte WhatsApp kullanmak büyük handikap. Yani onların da kendilerine göre programları var sonuçta. İstihbaratın kullandığı programlar var. Wechat Çin’in, Telegram Rusya’nın, Messenger bilmem kimin. Zaten biz şöyle diyoruz: Bir şey ücretsizse ürün sizsiniz. Yani sizden bilgi alıyordur. Onun için ücretsiz şeylere dikkat etmek lazım.

İŞTE RÖPORTAJIN TAMAMI 

Kaynak : İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.