İsrail’deki Dürzilerin ruhani lideri Sheikh Mowafaq Tarif, Netanyahu’ya mektup yazarak, taleplerinin karşılanmaması halinde yürüttükleri protestoların “farklı bir çehreye bürünebileceği” uyarısında bulundu.
İsrail’deki Dürzilerin ruhani lideri Sheikh Mowafaq Tarif (Şeyh Muvaffak Tarif), Başbakan Binyamin Netanyahu’ya mektup yazarak adeta aba altından sopa gösterdi.
Ülkedeki Yahudi toplumuyla Dürzi toplumu arasındaki ilişkinin tehlikede olduğunu belirten Tarif, taleplerinin karşılanmaması halinde yürüttükleri protestoların “farklı bir çehreye bürünebileceği” uyarısında bulundu.
PROJE SIK SIK PROTESTO EDİLİYOR
İsrail’deki Dürziler, hükümetin Dürzi kasabalarının yakınlarındaki rüzgar türbinlerinin inşasının durdurulmasını talep ediyor. Ayrıca, çiftler ve evsizler için yeni konutların yapılması için gerekli olan izinlerin onaylanması dahil olmak üzere arazi ve mülkiyet ihtiyaçlarına ilişkin çözüm taleplerini görmezden gelmemesini istiyor.
Dürzi topluluğu, daha önce de İsrail hükümetine Golan Tepeleri’nde yapımı devam eden projeden rahatsız olduğunu belirtmiş ve protesto gösterileri düzenlemişti.
Haziran ayında Netanyahu hükümeti, Energix Group tarafından tarım arazilerine yapılan rüzgar santrali projesi inşaatının Kurban Bayramı tatili boyunca askıya alındığını duyurmuştu.
GOLAN TEPELERİ’NİN İŞGALİ VE DEĞİŞEN DEMOGRAFİK YAPI
İsrail, 1967 Arap-İsrail savaşında Suriye’nin Golan Tepeleri bölgesini işgal etti. 1981’de uluslararası toplumun çoğu tarafından kabul edilmeyen bir hareketle bölgeyi yasa dışı bir şekilde ilhak etti.
Bölge sakinleri, isterse İsrail vatandaşı olup İsrail medeni kanunlarına tabi olabilir ama birçoğu bunu yapmıyor. Ancak 2011’de Suriye’de çatışmalar patlak verince, bir kısım bölge halkı güvenlikleri için İsrail vatandaşı oldu.
İsrail, bölgedeki kontrolünü daha da sıkılaştırmak için bölgede bir dizi yerleşim yeri ve inşaat projesi başlattı. Bu rüzgar santrali de o kapsamda.
Mevcut yerli Golan nüfusu, çoğu Dürzi olmak üzere yaklaşık 27 bin kişiden oluşuyor. Ancak yakın tarihli bir Birleşmiş Milletler (BM) raporunda, İsrailli Yahudi yerleşimci nüfusunun artık işgal altındaki topraklardaki yerli nüfusu geride bıraktığı ortaya konuldu.
1967’den önce Golan’da bulunan 163 kasaba ve köyden yalnızca dördü kaldı. Bunlar, Dürzilerin çoğunluğunu oluşturduğu Majdal Şems, Mas’ade, Eyn Qiniyye ve Buq’ata.
Kaynak : İHA