​Van’da afetlere karşı bilgilendirme yapıldı

Van’da AFAD öncüllüğünde düzenlenen “Van Afet Bilgilendirme ve Eğitim Paneli”nde, afet öncesi, afet anında ve afet sonrası yapılacaklar hakkında bilgilendirme yapıldı. Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl...

​Van’da afetlere karşı bilgilendirme yapıldı
VAN
Yayınlama: 19.01.2024
A+
A-

Van’da AFAD öncüllüğünde düzenlenen “Van Afet Bilgilendirme ve Eğitim Paneli”nde, afet öncesi, afet anında ve afet sonrası yapılacaklar hakkında bilgilendirme yapıldı.

Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi, AFAD ve Meteoroloji İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Van Afet Bilgilendirme ve Eğitim Paneli”nde Van’da yaşayan kanaat önderleri, muhtarlar, AFAD gönüllüleri ve paydaş kurumlar bir araya geldi. Panelde ‘Yarının İçin Elele’ sloganıyla olası afet öncesi, afet anı ve afet sonrası yerine getirilmesi gereken unsurlar konuşuldu.

Evliya Çelebi Uygulama Oteli’nde düzenlenen panelde konuşan Van YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, “Temel amacımız halkı bilinçlendirmek, bu depremlerde bu bölgede maalesef çok sayıda insan hayatını kaybetti ve şu andaki bina stoğumuzun dörtte biri kadar yani 50 bin yapı kullanılamaz hale geldi. Tarihsel olarak olmasa da yaşadığımız ilk depremin üzerinden 100 yıl geçti, teknolojik olarak çok fazla gelişme oldu ama biz hâlâ olayları ‘ders çıkaracağız’ diye geçiştiriyoruz. Hâlbuki bunu afete dönüştüren bizleriz, biz nereden neyi yanlış yapıyoruz? Bu durumun en temel çözümü toplumun bilinçli bireyler yetiştirmesidir”dedi.

Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, bilinçli bireyler yetiştirmemiz gerektiğinin altını çizerek, “Doğada her zaman deprem, sel, çığ ve heyelan olacak. Önüne geçemezsiniz ama bunlara karşı hep birlikte tedbirler almalıyız, kurallara uymalıyız. Afetle ilgili yapılan bilgilendirmelere, eğitimlere daha çok katılmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Van’da “İl Afet Risk Azaltma Planı”nı hayata geçirdiklerini belirten AFAD İl Müdürü Mehmet Ulutaş ise afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale, afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmenin temel görevleri olduğunu söyledi.

“İklim Değişikliğinin Afetlere Etkisi” başlığı altında Van özelinde bilgilendirmelerde bulunan ve meteorolojik afetlerden bahseden Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Atakan Çelebi, Meteorolojik kuraklıkla yaşadıkları bu bölgede ani yağışlar ile sel baskınlarının olabildiğini ve Meteorolojik radarlar ile uydular aracılığıyla, pek çok olası afetin sebep olacağı zararı en aza indirgeyebildiklerini ifade etti.
Afet Bilgilendirme ve Eğitim Paneli’nde program paydaşlarından Afet ve Kentsel Dönüşüm hakkında bilgi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Kemal Atlı, deprem ve hasar sonrası yıkılacak olan binaların tespitine yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti.
Panelistler arasında yer alan Van YYÜ Güvenlik Meslek Yüksek Okulu Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı Öğretim Üyesi Dr. Sacit Mutlu, afet riski, tehlike, duyarlılık gibi insanın etkileşimde bulunduğu tüm parametreler ve Bütünleşik Afet Yönetimi başlıklarından söz etti.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.