Siyaset, Ahlak ve Töre: Seçme Metinler – Ferdinand Tönnies

Alman sosyoloji biliminin kurucularından Ferdinand Tönnies’in Siyaset, Ahlak ve Töre: Seçme Metinler adlı eseri KÜRE yayınlarından Sezai Zeybekoğlu’nun çevirisiyle çıktı.

Siyaset, Ahlak ve Töre: Seçme Metinler – Ferdinand Tönnies
Yayınlama: 13.02.2023
A+
A-

Alman sosyoloji biliminin kurucularından Ferdinand Tönnies, 1887 tarihli Cemaat ve Cemiyet (Gemeinschaft und Gesellschaft) isimli kitabı ile düşünce tarihine ilişkin bir sentez ve kavramsal bir tasarım olarak cemaat ve cemiyet ayrımını geliştirdi. Bu kavram çifti, varyasyonlarıyla birlikte, onun tüm eserlerinin hem lafzında hem de ruhunda bir hayalet gibi dolaşmaktadır.

Elinizdeki bu derleme, Tönnies’in üç eserini içeriyor: Siyaset ve Ahlak Hakkında Bir İnceleme (Politik und Moral: Eine Betrachtung, 1901) modern ahlakın sahip olması gereken ön şartları ortaya koyuyor. İnsan ilişkilerini dayandıkları temel açısından inceleyen “Statü ve Sözleşme” (“Status und Contractus”, 1892), Cemaat ve Cemiyet’in anlaşılmasına yardımcı olacak bir giriş okuması niteliğinde. Töre (Die Sitte, 1909) ise törenin, alışkanlık ve âdet, gelenek ve anane, moda ve görgü gibi kavramlarla aynı anlamlarda kullanılmasına karşı çıkarak geleneğin sosyolojik teorisini geliştirmeye çalışıyor.

İlk yayınlanışları üzerinden yüzyıldan fazla zaman geçen bu eserler, Türkçe çevirileriyle ilk defa okurla buluşuyor.

Kaynak : İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.